De Hofkamer: een verborgen parel in Antwerpen

Antwerpen, een mooie stad met een rijke geschiedenis die beschikt over verschillende verborgen parels! Zo waren wij onlangs met de kinderen in Antwerpen en ontdekten we een zeer oud smal gebouw tussen al de winkels. Nu waren we toch echt benieuwd naar wat er achter die deur zat! Na enig opzoekwerk ontdekken we dat het een zeer oude uitgang is van het herenhuiscomplex Den Wolsack en den Grooten Reghenboghe. Zo komen we terecht bij de verborgen parel “De Hofkamer”.

Op naar Antwerpen!

We vertrekken op een zonnige zondag met de kinderen richting Antwerpen. Parkeren is in een grote stad niet altijd zo makkelijk, daarom parkeren we onze auto vlakbij de voetgangerstunnel en nemen hier de veerpont richting het oudste gebouw van Antwerpen, Het Steen. Nog voor we op onze eindbestemming toekomen, hebben we er al een uitstapje op zitten. Dat wordt een topdag!  

Wij vinden het steeds heerlijk om via linkeroever naar Antwerpen te gaan, te voet of met de fiets via de veerpont of voetgangerstunnel, ideaal vermaak voor met de kinderen! Een tip voor wie binnenkort naar Antwerpen gaat ;)

Vanaf hier is het nog ongeveer een klein 10 tal minuten wandelen richting de oude beurs. Verscholen net achter de grote markt en vlakbij de kathedraal van Antwerpen vind je de prachtig gerestaureerde Hofkamer achterin de binnentuin van herenhuis Den Wolsack.

De Hofkamer
De Hofkamer

De verbluffende Hofkamer

We bleven even buiten staan, want het gebouw ziet er ook aan de buitenkant prachtig uit. Na een hartelijk ontvangst en nodige uitleg starten we aan de rondleiding door het gebouw.  Iedereen krijgt een audiogids mee en voor de kinderen is er een leuke speurtocht voorzien.  Onze Joachim is al onmiddellijk fan van het idee en vertrekt direct met zijn kleurpotloden en speurboek op ontdekking in de prachtige binnentuin. De Hofkamer heeft bij Joachim alvast punten gescoord!

Ongelofelijk hoe onze grote kinderen aandachtig luisteren naar de audiogids. Ik wist niet dat ze zo goed konden luisteren...  Ook de binnentuin met achterin de prachtige Hofkamer bekijken ze met grote ogen. Bij het binnenkomen in de imposante ontvangstzaal valt ons onmiddellijk de prachtige plafondschildering op. Je vraagt je dan toch af hoe ze dit ooit hebben geschilderd. Eenmaal boven ontdekken we het originele boekentoilet. Daarna begeven we ons naar de zolder, waar we het mechanisme van de gouden klok ontdekken. 

De hofkamer heeft ook aan kleien kinderen gedacht! Op elke verdieping van de Hofkamer is er telkens iets leuks voor de kleinere kinderen, zo kan je als ouder rustig luisteren naar de geanimeerde uitleg van de audiogids. Niemand minder dan acteur Joren Seldeslachts vertolkt de rol van de eigenaar van de Hofkamer. Zo kom je op een ludieke manier meer te weten over de geschiedenis en het ontstaan van deze kamer. Op het einde van je bezoek wordt er nog iets te drinken aangeboden en kunnen de kinderen hun beloning van de speurtocht in ontvangst nemen aan de balie.

De Hofkamer

Ga je graag op pad in Antwerpen en zoek je een activiteit voor tijdens het shoppen door? Ben je op zoek naar een niet toeristische plek in Antwerpen die je kan bezoeken, met kinderen? Dan is een bezoek aan de Hofkamereen ideale uitstap. Helemaal verscholen in de binnenstad van Antwerpen en vlakbij de kathedraal kom je onmiddellijk tot rust in deze mooie binnentuin met achterin een unieke ontvangstzaal. Wist je dat je tijdens de zomermaanden hier kan komen genieten van de prachtige beiaardconcerten met uitzicht op de kathedraal? Allen naar Antwerpen tussen 17 juli en 28 augustus.

Onze tips

Entree:

  • Een ticket kost je € 6 (+18 jaar)  – € 3 (6-18 jaar)
  • Gratis koffie, thee of godendrankje

Wanneer:

  •  Van 16 april tot en met 29 oktober 2023    
  • Zondag van 11.00 – 17.00 uur

Toegankelijkheid

  • Geen lift aanwezig, maar de prachtige kamer bevindt zich op het gelijkvloers en is gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • De kinderwagens worden achtergelaten in de inkomhal van Den Wolsack 
  • Toiletten en verschoningskussen aanwezig.
De Hofkamer