Middeleeuws bezoek in Gent: ontdek het Gravensteen

Dat het Gravensteen een must do is voor elke toerist in Gent, is duidelijk aan de andere enthousiastelingen aan de inkom. Mijn 14-jarige neef en ik waren ook erg benieuwd om de Middeleeuwse burcht te bezoeken. Eindelijk, ik woon nu al een tijd in Gent, en had dit historisch monument nog nooit bezocht. Tijd om daar verandering in te brengen en een kijkje nemen binnen de muren van dit prachtig gebouw.

Bij aankomst krijgen we een audiogids ingesproken door Wouter Deprez. Hij neemt ons op een ludieke manier mee in het verhaal van het Gravensteen dat in 1180 is gebouwd. Als je een auditieve beperking hebt, kan je ook via een visioguide (een video) het verhaal volgen. Deze wordt het beste online al gereserveerd.

We begonnen de uitstap in een ruime kamer waar ook de shop is. Hier komen we de betekenis van de naam van de burcht te weten. Vroeger was het niet zo makkelijk om het Gravensteen te betreden, zoals je kan zien op de tekening op de vlag. Gelukkig hebben mijn neef en ik geen uitnodiging nodig van de graaf om vandaag een bezoekje te brengen.

Als we naar buiten gaan, krijgen we een herinnering om naar boven te kijken. En gelijk heeft Wouter Deprez met dit mooie uitzicht.

Nu is tijd om de burcht echt binnen te gaan. We kunnen ons meteen inleven in het leven hier in de burcht in de Middeleeuwen. Zo gaan we de draaitrap op naar de eerste verdieping. Ik moet wel toegeven dat ik deze toch wel wat eng vond (hoogtevrees, je kent het wel...).

We komen aan in de kamer waar de eerste open haard van Gent werd gebouwd. De ramen in deze kamer hebben ook telkens zitjes, ook wel de romantische bankjes genoemd. Misschien is dit wel een leuke plek voor een eerste date? ðŸ˜‰

Deze kamer leidt naar een kamer vol met knotsen, dolken, zwaarden, zwaarden, speren, geweren en bijlen. Ik ben wel blij dat ik ze achter glas kan zien en dat ik niet hoef mee te vechten in de Middeleeuwen.

We komen uit op het dakterras. Waaaw, wat een mooi uitzicht op Gent! Zo’n terras zou ik ook wel willen in mijn huis. ðŸ˜‰

Na te genieten van het mooie uitzicht van Gent, gaan we naar beneden. Hier zijn twee slaapkamers, een voor de graaf en een voor de gravin. Wist je dat de kamer van de graaf vier keer groter is dan die van de gravin? In de Middeleeuwen was er jammer genoeg nog meer sprake van genderongelijkheid. Gelukkig zijn er intussen al meer rechten voor de vrouw!

We komen in de laatste zaal voor we terug naar de binnenplaats gaan. Hier krijg je 5 verschillende terechtstellingen te horen die in het Gravensteen toegepast werden. Kan jij raden welke ze waren aan de hand van tekeningen op deze prachtige vlaggen?

Niet altijd rozengeur en maneschijn

We komen in de laatste zaal voor we terug naar de binnenplaats gaan. Hier krijg je 5 verschillende terechtstellingen te horen die er waren in het Gravensteen. Kan jij raden welke ze waren aan de hand van tekeningen op deze prachtige vlaggen?

 

 

In de kelder kan je zien hoe ze op verschillende manieren mensen vroeger folterden. Gebruik jouw fantasie maar om uit te zoeken hoe ze deze werktuigen gebruikten!

Prachtige uitstap

We zijn bijna aan het einde van onze tour. We gaan nog helemaal rond het Gravensteen. Je kan de burcht van elke kant bewonderen. Ook loop je langs het toilet, goed verstopt voor het volk op straat, hoewel zij wel je uitwerpselen in het water konden zien vallen. Ter verduidelijking: deze toiletten zijn nu niet meer in gebruik. Ik zou je broek hier aanlaten en op zoek gaan naar het toilet aan de inkom.

Het is een heel interessante uitstap en mijn neef en ik hebben er heel hard van genoten! We zouden het zeker aanraden aan iedereen van alle leeftijden, zolang trappen opwandelen je lukken. Kinderen krijgen zelfs een interactief boekje dat in de toegangsprijs zit. Zij zullen zich dus ook niet vervelen. Ik zou aanraden om op voorhand al tickets te kopen op hun website om een rij aan de inkom te vermijden.

Febe

Een 24-jarige nieuwsgierige enthousiasteling die erg graag op pad gaat! Ik ben altijd klaar voor een nieuw avontuur!