Vlaamse klassiekers met een twist bij Musea Sculpta

100 meter, zo ver is Musea Sculpta verwijderd van de Brugse shoppingdrukte. En toch overvalt je een enorm gevoel van rust wanneer je hier binnen stapt. We nemen je tijdens onze reportage graag mee door deze 265 m lange kunstgalerij. Maar eerlijk is eerlijk, beelden schieten te kort, je moet het vooral zelf gaan ontdekken!

Het museum

Het museum, dat bij velen nog onbekend is, bestond al enkele jaren, maar werd gesloten na het overlijden van de vorige eigenaar. Sinds een jaar is het museum heropend en verwelkomen ze je terug met open armen. Het concept is heel eenvoudig. De klassieke werken van de Vlaamse Primitieven Bosch, Memling en Van Eyck worden door moderne kunstenaars tot leven gebracht in 3D sculpturen van pleisterwerk. De uitwerking lijkt ons daarentegen allesbehalve eenvoudig. Petje af voor het internationale team van kunstenaars die de sculpturen hebben gecreëerd. 

Musea sculpta

Oorspronkelijk bestond het museum trouwens alleen maar uit wit plaasterwerk. Het is pas na de heropening dat er gaandeweg toch meer kleur werd geïntroduceerd. In elke kamer wandel je een nieuw schilderij binnen. Op de digitale schermen kan je kopieën van de originele werken bekijken. Op die manier is het heel leuk om de kleinste details tot leven te zien komen in de sculpturen. 

Musea sculpta

Audiogids

De grootste troef van het museum? Dat is zeker de audiogids. Deze neemt je volledig mee in het verhaal van de symboliek die verschuild zit achter de verschillende schilderijen. De kleinste details in een schilderij, waar je anders misschien amper zou naar kijken, krijgen nu een eigen verhaal. En dit zorgt er net voor dat je met een andere blik naar het schilderij zal kijken en zo misschien terug nieuwe dingen zal ontdekken.

Musea sculpta

Mijn favoriet? Met stip op één de werken van Jheronimus Bosch. Musea Sculpta heeft dan ook het meeste van zijn kamers aan hem gewijd. Zijn bekendste schilderij, de tuin der lusten, daar had ik al wel het één en ander over gelezen, maar toch slaagden ze er hier in om me nog een aantal nieuwe dingen te leren kennen. Zelf ook nieuwsgiering geworden? Ga dan zeker een kijkje nemen!

Musea sculpta

Even rust?

  • In het museum is er een kleine koffiehoek met een koffie- en frisdrankautomaat. Bij mooi weer kan je je drankje buiten op het stadsterrasje opdrinken.
  • Wij vonden het bezoek aan Musea Sculpta trouwens ook een ideale activiteit om even uit te rusten. In elke kamer nodigen de felrode banken je uit om even neer te zitten terwijl je rustig de audiogids kan beluisteren. Ideaal dus om die voetjes even te laten bekomen van al die stappen.
  • Met zijn ligging vlakbij de grootste shoppingstraat van Brugge is het museum ideaal om te combineren met een shopnamiddag of een bezoek aan één van de vele andere Brugse attracties.