Musea Brugge lanceert comeback van het échte Bourgondische streetfood

Na 600 jaar brengen De Foodarcheoloog en Otto Waffle Atelier op vraag van Musea Brugge een verloren gewaande specialiteit opnieuw tot leven. Een echt Bourgondisch wafeltje, geïnspireerd op de culinaire traditie die de middeleeuwse straten deed geuren naar hertogelijke banketten, mét een verrassend hedendaagse nasmaak. Met de ‘Duke of Burgundy’ keert een eeuwenoude streetfood-traditie vanaf zondag 28 mei terug naar de Brugse straten.

Middeleeuwse traditie

Wafels zijn één van dé culinaire associaties met ons land en dat komt niet uit de lucht gevallen. In de vijftiende eeuw - op het hoogtepunt van de Bourgondische periode en de internationale handel in Brugge - kon je op elke Brugse straathoek krokante, opgerolde wafeltjes kopen, de zogenoemde ‘oblieën’. De middeleeuwse wafeltjes werden niet alleen uit het vuistje gegeten, maar vonden ook hun weg tot de luxueuze tafels van de heren van Gruuthuse en de hertogen Filips de Goede en Maria van Bourgondië. 

“Wafels maakten echt deel uit van de middeleeuwse eetcultuur in de Vlaamse steden. Dat bewijzen onder meer twee vijftiende-eeuwse wafelijzers uit de collectie van het Gruuthusemuseum, rijkelijk versierd met de wapenschilden van Bourgondische hertogen”, legt Anna Adamski (marketingcoördinator Musea Brugge) uit. “Om dat verhaal opnieuw tot leven te wekken, en ook geïnspireerd door het Verhaal van Vlaanderen, vroegen we aan De Foodarcheoloog en Otto Waffle Atelier om een nieuwe Bourgondische wafel te creëren, geïnspireerd op het middeleeuwse recept. Vanaf zondag 28 mei kunnen Bruggelingen en toeristen opnieuw genieten van die vijftiende-eeuwse culinaire traditie.”

picknick

Recht uit de keuken van Filips de Goede (en de beerput)

De ‘Duke of Burgundy’ is net zoals zijn middeleeuwse voorouder een krokante, opgerolde wafel van deeg met ‘paradijskorrel’. De wafel is opgevuld met een frisse vulling en versierd met korianderzaad, frambozen- en aalbessenpoeder. “De ingrediënten van de Duke of Burgundy komen rechtstreeks uit de keukenkast van Filips de Goede”, vertelt Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. “In 2004 werd een vijftiende-eeuwse beerput van het Bourgondische Prinsenhof in Brugge opgegraven door Raakvlak. Een ware schatkamer voor archeologen die een unieke inkijk geeft in de voedingsgewoonten van de plek. Zo goed als alle ingrediënten die gebruikt zijn in de Duke of Burgundy werden daar gevonden”. 

 

Schepen van Cultuur Nico Blontrock kreeg de eer om de eerste wafel te proeven en was razend enthousiast over de authentieke smaken verpakt in een hedendaags vegan en glutenvrij recept. Zelf proeven van de ‘Duke of Burgundy’ kan voor het eerst op zondag 28 mei aan het kraampje van Otto Waffle Atelier op het Gruuthuseplein tijdens de 'Bourgondische Tijdreis' (MB op zondag). Tijdens die dag organiseert Musea Brugge ook instaprondleidingen in het Gruuthusemuseum, waar het verhaal van de wafeltraditie werd opgenomen in de vaste museumopstelling. Ook De Foodarcheoloog neemt die dag de bezoekers mee naar de Bourgondische keuken. Vanaf 28 mei is de Duke of Burgundy ook te koop in Otto Waffle Atelier. Of hoe een klein wafeltje na 600 jaar zijn weg terugvindt naar de Brugse straten. 

 

De Duke of Burgundy is te koop op 28 mei op het Gruuthuseplein en vanaf dan ook in Otto Waffle Atelier (Katelijnestraat 1). Bezoekers van het Gruuthusemuseum krijgen een bon om de wafel aan kortingstarief te proeven bij Otto Waffle Atelier.