Museumdagje in Brugge

Ach, Brugge, die scone … Brugge blijft altijd mooi, zelfs al ben je er al tientallen keren geweest. Het is niet alleen een ongelooflijke fotogenieke stad die barst van de gezellige kasseistraatjes en prachtige oude gebouwen, maar er zijn ook heel veel verschillende musea en attracties die leuk zijn om met hele gezin te bezoeken. Benieuwd welke wij met ons gezin hebben uitgetest?

Brugge ademt letterlijk geschiedenis uit. Een paar eeuwen geleden was Brugge een centrum van wereldhandel en kon je hier letterlijk koopwaar uit alle windhoeken vinden. Rijke kooplieden en de plaatselijke adel trokken er prachtige paleisjes op. Eentje daarvan staat als eerste stop tijdens onze museumtour ingepland. We gaan immers naar het Gruuthusemuseum, om het gloednieuwe ‘Missie Manuscript’ uit te testen.

Op missie in het Gruuthusemuseum

‘Missie Manuscript’ is een geheime missie waarbij het museum ons op pad stuurt om allerlei raadsels op te lossen en zo de vindplaats van het geheime manuscript van Lodewijk van Gruuthuse te vinden. Bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar en fijn om weten, want de missie is gratis bij aankoop van toegangstickets voor het museum. Fleur krijgt een bundel geheime documenten en moet telkens op zoek naar een voorwerp. Eens dat gevonden, is er een leuke opdracht in dezelfde kamer van het stadspaleis.
En dat stadspaleis zelf is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Er zijn prachtige tegelvloeren, historische stukken, schilderijen en wandtapijten, en nog veel meer. We mogen ook een kijkje nemen op het balkon van deze edele heer. Laat ons zeggen dat we stiekem wel jaloers waren op het zicht dat hij had op het middeleeuwse Brugge van op zijn balkon.

Ook de bidkapel is echt een pareltje. Lodewijk hoefde immers zijn huis niet uit om de mis mee te volgen. Hij kon gewoon het raampje in de bidkapel openen om zo de beste VIP-plaatsen te hebben tijdens de misviering. Dat is nog eens handig!

Intussen heeft Fleur alle codes ontrafeld (met een klein beetje hulp van ons) en kunnen we richting zolder om het eindspel te spelen. Ook hier wacht ons nog wat leuk codeerwerk, alvorens we het juiste wapenschild van de muur kunnen halen om de geheime schuilplaats te ontdekken.

Missie Manuscript is volgens ons een dikke aanrader om het Gruuthusemuseum met hele gezin te ontdekken. De opdrachten zijn niet in 1-2-3 te doen, waardoor je als ouder ook voldoende tijd hebt om zelf de pracht en praal van dit stadspaleis te ontdekken.

 

GruuthusemuseumBrugge
GruuthusemuseumBrugge
GruuthusemuseumBrugge
GruuthusemuseumBrugge

Terug naar de jaren 1900 in het Volskundemuseum

Op naar het volgende boeiende plekje! Deze keer lopen we naar het Volskundemuseum, gelegen in een pittoresk straatje met mooie oude huisjes. Ook hier duiken we de geschiedenis van Brugge in, weliswaar dan niet uit de Middeleeuwen, maar van een halve eeuw terug. Julia’s vertellementjes, een luisterspel van de gratis Erfgoed-app zorgt in sappig West-Vlaams voor een boeiende tocht doorheen het museum. Er is trouwens gratis wifi beschikbaar in het museum, zodat je gemakkelijk de app kan downloaden en beluisteren.

Ooit al eens willen zien hoe een oud schooltje, een snoepwinkeltje, een huiskamer of de apotheek uit de jaren 1900 eruit zag? Dan ben je hier aan het juiste adres!
In de laatste kamer zijn er ook nog wat volksspelen uitgestald. Tof ! Lang geleden dat we nog ‘sjoelden’ of het kikkerspel speelden. Bij het buitengaan smullen we nog van de artisanale snoepjes van de ‘suikerbakker’. Mmm!

VolskundemuseumBrugge
VolskundemuseumBrugge
VolskundemuseumBrugge

Frietjes, het gele goud

Intussen hebben we wat honger gekregen, dus besluiten we om wat bij te leren over onze nationale gerecht: de friet! En waar kunnen we daarvoor beter terecht dan in het Frietmuseum? De dochter kan aan de slag met een zoektocht en speciale kinder-infoborden, zodat zij ook op kindermaat de geschiedenis van de ‘patat’ begrijpt. Bij verschillende infoborden mag ze de juiste ‘frietsticker’ kleven.

Nadat we de geschiedenis kennen van de knol uit Zuid-Amerika, leren we op de eerste verdieping waarom de friet nu echt ‘typisch Belgisch’ is. Er is zelfs een frietcabaret met een eigen ‘frietsong’.
Als Fleur dan even later ook nog echt ‘frietkotje’ mag spelen, dan kan dit museumbezoek eigenlijk al lang niet meer stuk. We sluiten onze dag af met een – hoe kan het ook anders – heerlijk zakje friet.

Brugge, het was een topdagje!
Wij bezochten 3 musea, maar Brugge heeft nog veel meer attracties en musea, waarvan de meeste ook een ‘kindertour’ of zoektocht voor kinderen aanbieden. We weten dus alvast wat gedaan bij ons volgende bezoek aan Brugge.

 

FrietmuseumBrugge
FrietmuseumBrugge
FrietmuseumBrugge
FrietmuseumBrugge