Koepel van Attracties & Musea

De Koepel van Attracties & Musea, kortweg KAM, is een professionele sectororganisatie. We vertegenwoordigen als enige in Vlaanderen en Brussel meer dan 600 musea, water- en thema-attracties, natuur- en recreatiedomeinen, pret- en dierenparken, belevingscentra en erfgoedsites.

We houden de vinger aan de pols bij de vele ondernemingen en organisaties in de toeristisch-recreatieve en toeristische-culturele sector en we onderhouden nauwe contacten met diverse overheden, federaties en sectororganisaties.

Onder de merknaam ‘RIEBEDEBIE’ voeren we een sterke promotie voor de sector via meerdere gedrukte en online media en maken we toeristen en dagjesmensen warm om al onze leuke attracties en boeiende musea in Vlaanderen en Brussel te bezoeken.

Organisatie

De Koepel van Attracties & Musea is de sectororganisatie voor alle toeristische attracties in Vlaanderen en Brussel. Een ‘toeristische attractie’ is voor ons een bestemming die een aantal activiteiten en diensten, duidelijk geïntegreerd en identificeerbaar, aanbiedt. Deze bestemming wordt regelmatig uitgebaat, heeft een culturele, natuurlijke of recreatieve aantrekkingskracht en heeft als doel (dag)toeristen en lokale bezoekers te ontvangen zonder verwittigen of reserveren. Zo zijn meer dan 260 attracties en musea lid van de Koepel van Attracties & Musea.

Informatie

Met de tweewekelijkse Riebedebrief informeren we de sector over het reilen en zeilen in de toeristische sector in het algemeen en over de projecten van de Koepel van Attracties & Musea in het bijzonder. Belangrijke info of exclusieve aanbiedingen speciaal voor onze leden sturen we uit via gerichte ledennieuwsbrieven. We zoeken samen naar antwoorden op de vragen van onze leden en bieden een ondersteunende communicatieve service in het kader van actuele thema’s.

Inspiratie

Onze Riebedebie-mediakanalen inspireren het hele jaar door mensen om eropuit te trekken. De handige pocket is dé catalogus van alle attracties en musea in Vlaanderen en Brussel en past in elke jas of tas! Een exclusief zomermagazine serveert originele tips voor heerlijke zomertrips. Deze website is het portaal voor alle attracties en musea. Leden krijgen een directe link naar de eigen website. De website is bovenal een online magazine waar we de lezer verwennen met de nieuwste en leukste suggesties voor de volgende uitstap. Onze Riebedebie-familie voelt zich ook thuis op de sociale media en Suzanne stuurt op woensdag het leukste nieuws uit via haar wekelijkse nieuwsbrief.

Integratie

De Koepel van Attracties & Musea brengt mensen samen: Riebedebie versterkt het aanbod van leden bij de lezers, verbindt leden met leden, en brengt lezers bij leden.  We organiseren ook workshops en netwerkmomenten voor onze leden, acties voor onze lezers en brengen mensen bij elkaar. Onze Riebedebie-reporters delen wat graag hun ervaringen via beklijvende verhalen over hun belevenissen in de leukste attracties en boeiendste musea.

Participatie

Sociaal toerisme en Iedereen verdient Vakantie dragen we een warm hart toe en we zetten ons ook in voor de meest kwetsbare gezinnen via het Fonds Vakantie Voor Iedereen. KAM onderhoudt ook contacten met andere sectorfederaties en werkt duurzame partnerships uit met verwante organisaties.

Meer dan 30 jaar ervaring

‘Toeristische Attracties vzw’ werd opgericht in september 1988 en publiceerde sinds 1990 samen met de Waalse koepel de jaarlijkse Gids voor Toeristische Attracties & Musea van België. In 2010 werd 365 Ontdekkingsdagen gelanceerd en stond de allereerste portaalwebsite online. Sinds 2017 pakt de ‘Koepel van Attracties & Musea’ in Vlaanderen en Brussel uit met een totaalpakket aan promotie en communicatie onder de merknaam ‘Riebedebie’. De jongste tijd is dat promotioneel aanbod verder uitgebreid en kwalitatief versterkt, dankzij een dynamisch redactieteam. We zijn vast besloten om op de ingeslagen weg verder te gaan!

Museum of toeristische attractie?

Een toeristische attractie is een bestemming die een aantal activiteiten en diensten, duidelijk  geïntegreerd en identificeerbaar, aanbiedt. Deze bestemming wordt regelmatig uitgebaat, heeft een culturele, natuurlijke of recreatieve aantrekkingskracht en heeft als doel (dag)toeristen en lokale bezoekers te ontvangen zonder verwittigen of reserveren.

Ledenvoordelen

Onze leden genieten van deze voordelen:
 

 • toegang tot het netwerk van meer dan 260 attracties en musea in Vlaanderen en Brussel
 • deelname aan de Riebedebie-publicaties tegen de scherpste prijzen
 • deelname aan de nationale paspoortactie (in combinatie met deelname aan het promopakket)
 • deelname aan workshops & vorming
 • inspraak in beleidsvorming (politiek lobbywerk)
 • aantrekkelijk kortingsaanbod in diverse media en vakbladen
 • belangenbehartiging bij toeristische overheden (Toerisme Vlaanderen & PTO’s)
 • partnerships met andere verwante (sector)federaties (logies, autocars,…)
 • advies & service via het ledensecretariaat (voor administratief-organisatorische thema’s,…)

Lid worden?

Dat kan! Als je voldoet aan deze voorwaarden:

 • minstens een regionaal belang hebben
 • toegankelijk zijn voor individuele bezoekers
 • voldoende open zijn voor bezoekers (minimum 3 maand/jaar – 4 dagen/week – 5 uur/dag)
 • op een vaste locatie gevestigd zijn
 • een eigen organisatiestructuur hebben
 • bezoekersaantallen registreren
 • gelegen zijn in Vlaanderen of Brussel
 • exploitant van de attractie zijn

Voor meer info omtrent het lidmaatschap neem vrijblijvend contact op met Bart Vermeulen.

Veelgestelde vragen

Via onderstaande knop vind je een antwoord op een aantal extra vragen. Niet wat je zoekt? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen.

Op zoek naar een attractie of museum?

Er valt zoveel te beleven in eigen stad en streek, in Vlaanderen en Brussel. Talloze attracties en musea verwelkomen je met open armen. Haal je hartje op in de spannendste pret- en themaparken, ontdek de leukste waterattracties en recreatieparken, geniet van fauna en flora in de dierenparken en natuurparken, en laat jezelf verrassen in de talloze culturele en historische sites en musea.  Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’.