Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Begijnhof 11 - 25 - Dendermonde 9200

Het Begijnhofmuseum van Dendermonde laat je kennis maken met het traditionele leven van de begijntjes. Ontdek het interieur van een traditionele begijnwoning en leer hun gebruiken en waarden kennen in het Museum voor Volkskunde. Je bezoek is ook leuk met kinderen! Ga samen met hen op zoek naar de Zilverschat door het boek van de Zilverschat te lezen.

Meer weten?
Albert I Laan 56 - Beringen 3582

Deze voormalige stelplaats voor tramstellen en locomotieven is sinds 2016 gerenoveerd en helemaal omgevormd tot een kleine brouwerij met een Grand Café. Remise 56 (wat jargon is voor stelplaats) organiseert ook rondleidingen met een gratis consumptie. Hier kan je je bier rechtstreeks van de schenktanks laten tappen.

Meer weten?
Gustaaf de Smetlaan 1 - Sint-Martens-Latem 9831

Stap binnen in het laatste woonhuis en atelier van de grote Vlaamse expressionist Gust De Smet (1877-1943). Het museum bevat de volledig ingerichte huiskamer, het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. De kunstwerken op de bovenverdieping zijn thematisch en per periode voorgesteld. Bovendien werden de kasten en commodes ingericht als minidepot.

Meer weten?