Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Backstay Hostel
Gent

Backstay Hostel

Verblijf in het voormalige redactiekantoor van ‘Dagblad Vooruit’ in het Backstay Hostel en ervaar het monumentale Art-Decogebouw. Bovendien bevindt het gebouw zich in één van de coolste buurten van Europa, volgens de Britse nieuwswebsite Business Insider.

Sint-Pietersnieuwstraat 128
9000 Gent
België

Commanderij van Gruitrode
OUDSBERGEN (Gruitrode)

Commanderij van Gruitrode

De commanderij van Gruitrode heeft een roemrijke geschiedenis. Het kasteel (commanderij, omdat ze bestuurd werd door commandeurs van de Duitse orde) is sinds kort eigendom van de gemeente en fungeert nu als toegangspoort tot de Duinengordel, een ‘Huis van Phil’, een cultuurcentrum en een toeristisch onthaalcentrum met regelmatige gevarieerde publieksactiviteiten.

Kasteelstraat 2
3670 OUDSBERGEN (Gruitrode)
België

Garden city wijk Elsdonk
Edegem

Garden city wijk Elsdonk

Bezoek een - voor in zijn tijd - erg moderne tuinwijk. Tijdens de bouwwerken bracht zelfs koningin Elisabeth nog een bezoek aan de werf en bewonderde het urbanistisch sprookje. Laat rondleiden met een gids om het hele verhaal erachter te weten te komen.

Gemeenteplein 1
2650 Edegem
België