Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Belfort Gent
Gent

Belfort Gent

Bezoek het indrukwekkende Belfort van Gent. Beklim de 95 meter-hoge toren alleen of met een gids en bewonder het mooie uitzicht eens gearriveerd. Je kan ook een georganiseerde rondleiding volgen na sluitingstijd en boven het prachtige lichtspektakel meemaken. Spelenderwijs kunnen kinderen het belfort leren kennen met het spel van de slotenmaker!

St-Baafsplein
9000 Gent
België

Cultuurcentrum De Grote Post
Oostende

Cultuurcentrum De Grote Post

In dit voormalig postkantoor, omgevormd door B-architecten tot cultuurcentrum, kan je heel wat beleven. Sinds 2012 kun je in CC De Grote Post proeven van theater, comedy, dans, muziek, tentoonstellingen en meer. Voor de kleinsten is er een variatie aan interactieve activiteiten op spannende locaties. Of hou je vergadering of evenement op deze historische plek!

Hendrik Serruylaan 18A
8400 Oostende
België

Kasteel de Merode
Westerlo

Kasteel de Merode

Sinds meer dan vijf eeuwen is de naam de Merode verbonden met de geschiedenis van de gemeente Westerlo, en toch ... de familie de Merode is niet steeds in het bezit geweest van het kasteel. Bewonder het prachtige kasteel, kom in contact met de langste geschiedenis van het dorp.

Polderstraat 51
2260 Westerlo
België

Meer weten
Oud-gemeentehuis Edegem
Edegem

Oud-gemeentehuis Edegem

Een beschermd dorpsgezicht dat hoog boven de omliggende huizen uittorent, het oud-gemeentehuis van Edegem is een fenomeen. Opvallend hier is dat het dorpsplein àchter het gemeentehuis ligt, in plaats van ervoor. Kom eens een kijkje nemen.

Gemeenteplein 1
2650 Edegem
België