Sint-Antoniuskapel

Het graf van de Heilige Damiaan in de Sint-Antoniuskapel in Leuven

“Het inspirerend levensverhaal van Jozef De Veuster is verbazingwekkend actueel: solidariteit in de maatschappij is een blijvende opdracht.” – Johan Kips.

Jozef De Veuster, beter bekend als Pater Damiaan, werd in 1840 geboren in Tremelo-Ninde. Als missionaris trok hij naar de Hawaï-eilanden en zette hij zich in voor zijn melaatse medemensen. Zijn solidariteit blijft velen inspireren.

Hij trad in bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven. Van daaruit vertrok hij op zijn missies. Na zijn dood keerde zijn lichaam terug naar België, waar hij een laatste rustplaats kreeg in de Sint-Antoniuskapel in Leuven.

De geschiedenis van dit gebedshuis gaat terug tot de veertiende eeuw. In de negentiende eeuw kregen de Paters van de Heilige Harten de kapel in hun bezit en werd het een belangrijk bedevaartsoord van Sint-Jozef. De huidige kapel kreeg vorm begin jaren 1960. Talrijke bezoekers uit binnen- en buitenland zoeken er stilte en inspiratie bij het graf van Damiaan.

Bezin in Damiaan Vandaag

Naast de Sint-Antoniuskapel ligt vandaag het Damiaancentrum. Het is een initiatief van de Vlaamse en Nederlandse tak van de religieuze Congregatie van de Heilige Harten. Ze willen de figuur van Damiaan promoten bij alle leeftijdsgroepen. Damiaan Vandaag is een ontmoetingsplaats voor geloof en bezinning.