3x op date in Brugge

Brugge, de historische stad die door zijn vele kanalen en bruggetjes ook wel eens het Venetië van het Noorden wordt genoemd, was ons niet onbekend. Voor één keer besloten we echter om zonder onze kinderen op pad te vertrekken om de stad te gaan ontdekken. Deze keer gingen we niet shoppen, lekker eten of naar de sauna (waar je trouwens ook prima adresjes voor hebt in Brugge). Wel gingen we 3 alternatieve date ideetjes voor jullie uittesten. Want het hoeft toch niet altijd een bioscoopbezoekje te zijn?

Voor de fijnproevers

We startten onze dag met een bezoek aan de Bruges Beer Experience. We wisten niet zo goed wat we van dit biermuseum moesten verwachten, maar al direct stonden we versteld van hoe mooi en interactief alles in dit museum was opgezet. Aan de ingang krijg je een tablet met koptelefoon waarmee je je vervolgens een weg door het museum baant. Alle voorwerpen die je interesse wekken kan je onderweg scannen en dan krijg je er de bijhorende uitleg over te horen.

bruges beer experience
biermuur

Onderweg worden trouwens al je zintuigen geprikkeld. Je kijkt je ogen uit, kan de verschillende bieraroma’s ruiken en hoort er heel wat leuke weetjes over het bier. Ik onthoud alvast dat bier drinken vroeger gezonder was dan water en dat de eerste bierbrouwers vrouwen waren. Moest je er trouwens nog aan twijfelen, deze interactieve tocht door de bierwereld is ook voor niet-bierliefhebbers een aangename activiteit. 

tablet
proeverij

De tour eindigt in het café waar je aansluitend op je bezoek nog een proeverij kan houden. Kies je voor een ticket met proeverij inbegrepen dan kan je nog 3 proefglaasjes laten vullen met één van de 16 bieren die ze hier serveren van de tap. No worries, voor diegene die geen zware of bittere bieren lusten zitten er ook pils en kriekbieren in de selectie, voor ieder wat wils dus.

Voor de geschiedenislovers

Voor ons tweede bezoekje van de dag hielden we halt in het stadhuis van Brugge. Neem zeker de tijd om eerst even van buitenaf het gebouw te bekijken vooraleer je binnen een kijkje gaat nemen. Naast de bureaus voor de stadsdiensten, is een klein gedeelte van het stadhuis ook open gesteld voor toeristen. Eenmaal binnen neemt de rode loper je mee de trap omhoog naar de trouwzaal. Best indrukwekkend om hier even een kijkje te nemen.

gewelven
Brugge en de Zee

In de volgende zaal kan je genieten van de gloednieuwe presentatie ‘Brugge en de zee’. Terwijl je de Augmented Reality maquette bekijkt en het verhaal van de geschiedenis van Brugge in je koptelefoon hoort, kom je alles te weten over het belang van de Zwinhavens en de verbinding tussen Brugge en de zee. 

Leuke extra, met je ticket voor het stadhuis kan je in het weekend ook een kijkje nemen bij de buren. In het Brugse Vrije, beter gekend als het oude gerechtshof, is het vooral de schouw die met alle aandacht gaat lopen.

Voor de kunstliefhebbers

Als laatste activiteit van de dag gingen we een kijkje nemen bij Musea Sculpta. Het concept van het museum is eenvoudig: enkele meesterwerken van de Vlaamse Primitieven Bosch, Memling en Van Eyck worden tot leven gebracht in gipssculpturen verspreid over verschillende kamers. De uitwerking is fenomenaal. Een heel originele manier om deze bekende meesterwerken eens van een andere kant te bekijken.

Musea Sculpta
Musea Sculpta

De audiogids neemt je mee langs de verschillende werken en wijdt je in in de symboliek die de meesters van toen gebruikten. Geboeid van begin tot eind vonden wij dit zeker een grote plus aan het bezoek. In elke kamer staan er ook zachte banken, dus ook na een drukke, reeds vermoeiende dag is dit zeker een aanrader. Het is trouwens verbazingwekkend wat een rust hier in het museum hangt, wetende dat je je op enkele stappen van de drukste winkelstraat van Brugge bevindt.

Toch liever met het gezin op stap?

Wil je trouwens toch liever met het volledige gezin op pad? Neem de kinderen dan zeker mee, ook zij kunnen genieten van een museumbezoek. De Bruges Beer Experience voorziet voor hen zelfs een speciale kindertour. Toch nog op zoek naar iets anders? Lees dan hier onze reportage over het Frietmuseum in Brugge.