Frietjes smullen in Brugge

Als je aan onze dochter vraagt wat haar lievelingseten is, dan twijfelt ze geen seconde. Frietjes! Liefst met een grote portie saus erbij. Eerlijk is eerlijk, als rasechte Belg kan zo een portie goudgebakken frietjes me ook wel smaken. Wij waren dus alvast heel enthousiast om op verkenning te trekken in het eerste en enige frietmuseum ter wereld, en dat in Brugge.

De geschiedenis van de aardappel

Op de benedenverdieping wandel je letterlijk doorheen de geschiedenis van de aardappel. Je leert hoe die vanuit Peru in Europa belandde, welke insecten hem bedreigden en hoe die geteeld werd. Kinderen krijgen bij de start van de museumtocht een speurtocht mee, waarbij ze in de verschillende kamers telkens een sticker op de juiste plaats moeten hangen. Daarnaast leggen de kinderborden onderweg hen op een speelse manier de reis van de aardappel in kindertaal uit.

Frietmuseum
Frietmuseum

Belgian of French Fries?

Op de bovenverdieping word je ondergedompeld in de wereld van de frietjes. Je leert er hoe deze lekkernij gemaakt wordt en van waar die naam French Fries nu echt komt. Blijkbaar werden de frietjes tijdens de oorlog door Belgische, Franssprekende soldaten geïntroduceerd aan de Amerikanen. De laatstgenoemden dachten echter dat ze met Fransmannen te maken hadden, vandaar de naam French Fries. Het scheelde dus geen haar of we spraken van Walloon Fries.

Wanneer we verder wandelen door de kamers, beseffen we dat het best indrukwekkend is om de verzameling kunst, strips en tv-series te zien waarin onze Belgische frietjes verwerkt zijn. Het bewijs dat we het hier echt wel over Belgisch erfgoed hebben. De passage langs het frietcabaret maakt dat ons op een speelse manier alvast nog eens duidelijk. De trip door het museum eindigt bij de nagebouwde frituur waar je door kan wandelen. Wij namen alvast hun foldertje met tips mee voor de bereiding van de beste frietjes. Heel benieuwd of onze volgende frietjesavond nu nog smakelijker wordt!

frietjes bakken

Ook boven is er aan de kinderen gedacht. De speurtocht loopt hier verder, maar daarnaast kunnen ze in het grote frietkraam en de miniatuur kinderversie er naast ook zelf aan de slag om frietjes te bakken en te verkopen. Helemaal leuk werd het als ze op het grote scherm met kanonnen de Coloradokevers van de aardappelen konden verjagen. Iets met schermen en gamen, altijd een succes, je kent dat wel ?

frietjes
frietjes bakken

Heerlijke frietjes smullen

Van al dat lezen en babbelen over frietjes, hadden we natuurlijk honger gekregen. En hoe kan je een museumbezoek aan het frietmuseum nu beter afsluiten dan met een puntzak frietjes. In de kelder van het museum kan je terecht in een echte frituur om de lekkerste frietjes en bijhorende snacks te proeven. Ideaal om wat energie op te doen om daarna de rest van de stad terug te gaan verkennen.

frietcabaret

Praktisch

  • Het Frietmuseum is elke dag open van 10-17u
  • Reken een uur voor je bezoek en nog wat extra tijd om een frietje te proeven nadien.
  • Het museum bevindt zich in het centrum van Brugge, dus ideaal om te combineren met een namiddag shoppen of 1 van de vele andere Brugse musea.