Op bezoek in het stadhuis van Brugge

Midden in het historisch centrum van Brugge ligt het mooie stadhuis. Ik kan niet meer op 1 hand tellen hoeveel keer we al aan deze monumentale gevel passeerden, maar tot op vandaag waren we de drempel nog nooit gepasseerd. Tijd dus om daar verandering in te brengen en ook de binnenkant van het stadhuis eens te gaan ontdekken. Klaar voor een uitstap in Brugge?

Gotische zaal

Naast een deel van de dagdagelijkse stadsdiensten die hier nog altijd gevestigd zijn, zijn er in het stadhuis ook twee zalen die je als toerist kan bezoeken. De statige trap, inclusief rode loper, brengt ons naar de Gotische zaal op de eerste verdieping, waar ons bezoek start. Die rode loper ligt er trouwens omdat je in deze zaal (helaas enkel als inwoner van Brugge) ook kan trouwen. De zaal waarin we terecht komen kan in elk geval tellen als huwelijksdecor lijkt ons. Ook de Brugse gemeenteraad komt hier nog maandelijks samen.

trap uitstap Brugge
boog uitstap Brugge

Wat direct in het oog springt in de Gotische zaal, zijn de prachtige gewelven en de gedetailleerde muurschilderingen. De rijkelijk gedecoreerde gewelven katapulteren ons direct terug naar de bloeiende en welvarende stad die Brugge was in de Middeleeuwen. De muurschilderingen, die de tand des tijds niet doorstonden, werden op het eind van de 19de eeuw volledig herschilderd, maar tonen nog heel wat taferelen van voor die tijd. Onze tip? Neem plaats in één van de stoelen en neem even de tijd om het plafond en de muren te bewonderen.

gotische zaal uitstap Brugge

Historische zaal

Vanuit de Gotische zaal wandel je verder in de Historische zaal waar de grote maquette van Brugge en omstreken direct in het oog springt. Het is trouwens niet zomaar een maquette, maar wel één die je in Augmented Reality met bewegende beelden meeneemt doorheen de geschiedenis. Zet een koptelefoon op, neem plaats rond de maquette en luister naar het boeiende verhaal van Brugge en de Zee. Interessant en ook heel actueel om te leren hoe de streek op verschillende momenten in de geschiedenis moest vechten om zich te beschermen tegen het water. Andere momenten was het eerder een strijd om toch verbonden te blijven met de zee, want het is die laatste die medeverantwoordelijk is voor de bloeiende rijkdom en handel in de stad. 

brugge en de zee
maquette

De expo over de geschiedenis van de verbinding van Brugge met de zee, van de Romeinse tijd tot vandaag werd vorig jaar tentoongesteld in het Zwin Natuur Park. De Zwinhavens speelden namelijk een heel grote rol in deze geschiedenis. Vervolgens werd de interactieve maquette geschonken aan Stad Brugge en verhuisde ze naar de Historische zaal in het stadhuis.

Brugse Vrije

Met je toegangsticket van het stadhuis kan je (in het weekend) ook een kijkje nemen om de hoek bij het Brugse Vrije, beter bekend als het oude gerechtshof. Ook hier loont het trouwens de moeite om het gebouw eerst even van buiten te bekijken, waar vrouwe Justitia op de gevel pronkt. Binnen in de schepenkamer is het vooral de monumentale schouw, een eerbetoon aan Karel V, die de show steelt. 

Brugse Vrije

Onze conclusie

Ben je binnenkort in Brugge en hou je van geschiedenis en kunst? Spring dan zeker eens binnen in het Stadhuis. Want als je het van buiten al mooi vindt, dan beloven we je dat je binnen zeker onder de indruk zal zijn!

Wil je nog wat attracties en/of musea toevoegen aan je uitstap? Laat je inspireren door Riebedebie!