Word een echte bierkenner in Brugge

Net zoals de gemiddelde Vlaming, bezochten we in het verleden al eens een brouwerij en hoorden we dus het verhaal van het brouwproces al wel eens passeren. Maar zo een beer experience? We wisten eerlijk gezegd niet goed wat we ons daarbij moesten voorstellen. We waren dus heel benieuwd wat we van deze combinatie van museum, interactieve beleving en proeverij moesten verwachten.

Bruges Beer Experience

Al vanaf het binnenkomen bij de Bruges Beer Experience, merk je dat dit niet zomaar een museum is. Van zodra je een voet over de drempel zet, word je meegezogen in de wereld van het bier. De muren vol reclameborden leiden je 2 verdiepingen hoger naar het onthaal. Daar krijg je je eigen tablet met koptelefoon mee om op ontdekking te vertrekken. Geen vaste audiogids of volgorde, wel de vrijheid om zelf de voorwerpen die je aanspreken te scannen en er zo meer te weten over te komen. Zowel mijn man (fervente bierliefhebber met een uitgebreide bierkennis) als ikzelf (bierleek die het voor de veiligheid bij een Kriek houdt) vonden het razend interessant. 

food pairing
biertonnen

Bereid je voor op een immense hoeveelheid aan kennis, die zowel voor bierliefhebbers als leken interessant is. Je leert er bijvoorbeeld dat de eerste bierbrouwers in de oudheid vrouwen waren. Of dat er in bier geen vet of cholesterol zit en dat die befaamde bierbuik helemaal niet door het drinken van bier komt. Wil je trouwens graag uitpakken met je bierkennis of hou je van dat competitieve kantje? Doorheen het museum kan je op je tablet ook verschillende quizvragen beantwoorden en zo zie je direct wie er op het einde van het bezoek de beste kenner is. Wij behaalden 15 en 8/20. Het was dus heel duidelijk te zien wie van ons 2 de bierkenner was.

Interactieve ervaring

Het leukste aan de hele belevenis? De vele interactieve elementen. Zoek op de grote wereldbol welk bier uit welk land afkomstig is of probeer te raden welke bieren het beste passen bij welke gastronomische gerechten. (Ja er zijn dus ook bieren die passen bij taart of chocolade, we gaan de geheimen die we leerden niet verklappen, maar ga het vooral zelf ontdekken). Bovendien blijft het niet alleen bij kijken en luisteren. Je kan de ingrediënten van het bier ook zelf gaan voelen en de verschillende aroma’s zelfs ruiken. Dat laatste lijkt ook nu weer moeilijker dan gedacht en het respect voor de echte kenners stijgt alleen maar. 

voelen
ruiken

Aangekomen bij de nagebouwde brouwinstallatie kan je via je tablet je eigen bier brouwen in een interactieve game. Heel zeker dat onze kids het jammer vonden dat ze er op dat moment niet bij waren. Naast interactiviteit heeft de Bruges Beer Experience trouwens ook volop ingezet op het decor. De voel- en ruikopstellingen gebeuren in grote biertonnen waar je kan inlopen. Neem vooral even de tijd om de gigantische biermuur met volle bierflesjes van dichterbij te bekijken. Zelfs als je denkt dat je veel bieren kent, kom je er zeker weer een nieuwe tegen om volgende keer uit te proberen!

biergame
biermuur

Proeven

Na al dat luisteren, voelen en ruiken, is het na je bezoek tijd om te proeven. Als je koos voor een toegangsticket inclusief proeverij kan je in de bar 3 proefglaasjes laten vullen met één van de 16 bieren die ze hier van het vat serveren. De menu wordt hier, hoe kan het ook anders, op grote bierflessen geschreven. Het feit dat de menu in zoveel talen beschikbaar is, bewijst hoeveel internationale gasten hier over de vloer komen. Door de grote keuze aan proefbieren is er trouwens voor elk wat wils. Zowel de pilsliefhebber, de zoetekauw als de kenner op zoek naar iets nieuws komen op die manier aan hun trekken.

bar

Toch met kids?

Wij bezochten de Bruges Beer experience zonder kinderen, maar het lijkt ons zeker leuk om ook met kinderen langs te komen. Ook zij krijgen een eigen tablet en koptelefoon mee waarmee ze op zoek gaan naar afbeeldingen uit het verhaal van de Brugse Beer. Zo hebben zij op het einde van het bezoek het volledige verhaal kunnen beluisteren. Bovendien waren er ook vele interactieve elementen waarvan ik weet dat ze ook voor hen een schot in de roos zouden zijn. Reden te meer dus waarom wij zeker nog eens terug gaan.

wereldbol
overzicht

Praktisch?

  • Er zijn lockers om je rugzak of jas op te bergen. Voorzie een €1 munt om je kastje te kunnen sluiten.
  • Wij waren bijna 1.5 uur binnen, zonder proeverij, reken dus zeker op 2 à 3 uur voor een uitgebreid bezoek.
  • Na je museumbezoek kan er gedegusteerd worden in de bar. De bar is bovendien ook zonder museumbezoek vrij te betreden. Als je kiest voor een proeverij met verschillende bieren, krijg je na inwisseling van je ticket een munt per betaald proefglaasje. Op die manier kan je je glas gaan afhalen op het moment dat je er aan wil beginnen, en geniet je steeds van een lekker koel biertje.
  • In de hoek van de bar is er ook nog een kleine shop. Tijdens je museumbezoek kan je een selfie maken in een koets met een postkaartachtergrond van Brugge. Nadien kan je de foto in de shop op een fles bier laten plakken als leuk aandenken aan je bezoek.
  • Het museum is gelegen vlak om de hoek van de Grote Markt. Ideaal dus om een bezoek te combineren met een namiddagje shoppen of 1 van de vele andere Brugse attracties.