Week van het Bos: tijd voor een beestige daguitstap naar de Mechelse Heide

Week van het Bos! Tijd voor een daguitstap naar het Beestige Boelbos! Wij trokken richting Nationaal Park Hoge Kempen om er de Mechelse Heide te gaan ontdekken... en nog veel meer! Gaan jullie mee op ontdekking?

Op naar het Beestige Boelbos

'Ten huize Boerjan hier zijn wij grote fan van het Nationaal Park Hoge Kempen. De uitgestrekte natuur, de leuke bezoekerscentra,… heerlijk ! We maakten een paar jaar geleden voor het eerst kennis met het blotevoetenpad bij toegangspoort Lieteberg. En met vrienden maakten we een heerlijke tocht met een ranger in het mijnverleden bij Connecterra en bij de waterburcht van Pietersheim. Ook Kattevennen met de Cosmodrome maakten we al eens onveilig. Alleen toegangsport Mechelse Heide was nog een blinde vlek voor ons. In het voorjaar van 2020 werd hier ‘het Beestige Boelbos’ geopend, dus we hadden nu nog een extra reden om er naartoe te gaan.'


'Op een heerlijk zomerse dag gaan we op verkenning. Bij deze toegangspoort is er geen bezoekerscentrum, maar je vindt alle nodige informatie op de verschillende panelen bij de ingang. We besluiten om eerst wat van de natuur te genieten voor we gaan spelen in het ‘Beestige Boelbos’. Hier starten maar liefst 7 verschillende wandellussen - keuze genoeg dus - maar aangezien de temperatuur intussen aan het oplopen is, kiezen we voor de kortste, het Zandloperpad. Dit buggy- en rolstoelvriendelijke pad van anderhalve kilometer loopt door de voormalige zandgroeve en belooft om de veelzijdigheid van het Nationaal Park te tonen: zand, water, heide, … Heb je genoeg energie en zin voor een langere wandeling? Dan kan je er zelfs eentje meepikken met een stukje boomkroonpad! Die zetten we alvast op het wensenlijstje voor bij een volgend bezoek.

 

mechelse heide
MechelseHeide
MechelseHeide2

Van het Zandloperpad tot het Speelbos

Het Zandloperpad begint alleszins direct met een topper: een speelduin, met een kleine waterpoel en een leuke waterspeeltuin. De wandeling moet nog starten en we krijgen de dochter al bijna niet meer mee.  Nu, het is absoluut geen straf om hier een tijdje te wachten op haar. De heide staat in bloei en je kan eindeloos ver kijken. Langs het pad komen we nog verschillende speelelementen tegen: een klimboom, een vlonderpak en een vogelkijkhut, dat een ideaal plekje blijkt voor een picknick.


De route heeft ons intussen weer naar het centrale punt geleid en vanaf hier volgen we de bordjes naar de ingang van het speelbos. Vanaf hier zal het ‘heideblauwtje’ ons van het ene dier naar het andere brengen. We ontdekken een grote vossensluiptocht, een reeën- en paddensprong, een hagedissenloop en een everzwijnenverdwijntruc. We komen ook bij een amfitheater, dat als buitenklas gebruikt kan worden. Onze dochter, die een bijzondere fascinatie heeft voor slangen en er eigenlijk stiekem ook erg bang voor is, is vooral zot enthousiast over de slangenkuip, waar een gigantisch lange adder voor een avontuurlijk parcours zorgt. Bij iedere zone kunnen kinderen klimmen en klauteren. En intussen lopen we ook nog eens door een prachtig stukje bos. Een topwandeling dus voor groot en klein. Hier komen we zeker nog eens terug.

BeestigeBoelbos
BeestigeBoelbos2

Toptip! Tijdens de Week van het Bos zijn er heel wat leuke activiteiten

Tijdens de Week van het Bos gaan we op ontdekking in de natuur om de hoek. Samen met je klasgenoten, ouders, vrienden, bosdieren én... met avonturier Alexander von Humboldt.

Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever. Ga dus op ontdekking in het bos, in onze speelzones bijvoorbeeld.