5 x bovenste beste bossen van Vlaanderen

Zin in een leuke boswandeling? Ontdek de beste bossen hier

Zin in een leutige herfstwandeling binnenkort maar geen idee waar naartoe? In een bos valt altijd wat te beleven, want je snuift er de geur op van de natuur en ondertussen heb je ogen te kort om alle mooie herfstkleuren te aanschouwen. Onderweg zoek je nog wat herfstschatten, vervelen zal je je er zeker niet doen!

Wij zetten voor jou de vijf mooiste bossen van Vlaanderen op een rijtje en verzekeren jou van een prachtige namiddag vol wandelplezier in herfstmodus: 


 

1. De leukste bossen van Vlaanderen: de Kabouterberg in Kasterlee

Lang geleden vertelden de Kasterleenaren al verhalen en sagen over kabouters. Nu is Kabouterberg op de Kempense Heuvelrug een uniek project voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het is een bosrijke plek met zand- en duinruggen waar kinderen naar hartenlust kunnen klimmen, kruipen en in het zand spelen en verdient volgens ons een plekje bij de mooiste bossen van Vlaanderen!

Meer info over de Kabouterberg vind je hier

2. De leukste bossen van Vlaanderen: Muziekbos in Ronse

Nog zo’n prachtig bos dat een plekje verdient in deze lijst is het Muziekbos! Dit bos ligt op een heuvel in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Het domein is 110 hectaren groot en herbergt een ongelooflijke natuurpracht. In het midden van het bos vind je de Geuzentoren, een ronde toren in ijzerzandsteen. Je kan er werkelijk uuuuuuuuren wandelen, laat je hiervoor vooral inspireren door het Wandel Walhalla

Meer info over het Muziekbos vind je hier en bij Toerisme Ronse

3. De leukste bossen van Vlaanderen: Zoniënwoud in Brussel

Het Zoniënwoud is een prachtig groot bos op de grens van Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het natuurgebied is 4.400 hectaren groot met een heel rijke fauna en flora. Er zijn verschillende routes op elk niveau. Tijdens de wandeling kom je enkele idyllische vijvers en een oud klooster tegen. Een toppertje van jewelste!

Meer info over het Zoniënwoud vind je bij het Toeristisch Centrum Tervuren

4. De leukste bossen van Vlaanderen vind je in de bossen van Het Leen

In dit lijstje mag Provinciaal Domein Het Leen niet ontbreken natuurlijk, want er is voor elk lid van het gezin wel wat te doen in de bossen! Wil je een gediplomeerd boskabouter worden? Volg dan het Kabouterpad. Na een kort verhaaltje over kabouter Prikkeprak ga je op stap in het bos. Of heb je meer zin in een stevige ontdekkingstocht? Vraag dan de materiaaltas en de folder van het 'Het is een stòm bos!'-pad. Enkele verrassende opdrachten helpen je inzien dat het bos veel meer is dan een stomme verzameling bomen en struiken. Het Lichtend bospad volgt uitsluitend de verharde wegen in het domein. De teksten in de bijbehorende folder leren je hoe alle levende wezens aan de nodige levensenergie komen. Of wil je de geschiedenis van het domein leren kennen? Volg dan de route 'Als de bomen konden praten'. Zet bij de aangeduide stopplaatsen van de route je audiogids aan en maak op die manier een wandeling van 100 000 jaar. Zorg voor warme kledij want je moet door de ijstijden heen, kijk uit voor overstekende stoomtreinen en wees vooral op je hoede langs de Middeleeuwse Zoutweg…

Meer info over Het Leen vind je hier

5. De leukste bossen van Vlaanderen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Nergens anders kan je meer van de natuur genieten dan in het enige nationaal park van ons land! Het 5.700 hectare grote Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Maasmechelen, As, Zutendaal, Lanaken, Dilsen-Stokkem en Genk. Hier draait alles om duurzaam natuurbeheer en natuurgerichte recreatie.  Er valt heel wat te beleven!
Ook leuk! Volg een van de boswachters van Nationaal Park Hoge Kempen via www.twitter.com/bwstevecox
Meer info over het Nationaal Park Hoge Kempen vind je hier