9x tips voor een geweldige krokusvakantie

Begin de eerste vakantie van het jaar goed met een fantastische uitstap in Vlaanderen of Brussel. De attracties en musea van Riebedebie hebben weer een heus programma samengesteld voor een geweldige krokusvakantie. Wie wil kan zelfs de hele week op pad! Benieuwd wat er te beleven valt?

Red een Romein! - Archeocentrum Velzeke

Maandag 12/02 - zondag 18/02

De Caesarfeesten waren fan-tas-tisch. Helaas, in de drukte speelden de Romeinen een paar belangrijke voorwerpen kwijt… Legionair Magnus vertrekt binnenkort op tocht, maar hij kan zijn schild niet meer terugvinden. Onbeschermd is hij reddeloos verloren! Help hem met het maken van een nieuw schild en leef je uit met schildknoppen, opvallende kleuren en stoere versieringen!

Op het thuisfront loopt ook niet alles van een Romeins pannendakje... Minerva mist haar kapmantel, tijdens de krokusvakantie kan je nu eenmaal niet zonder. Als een goede, hardwerkende Romeinse echtgenote gaat ze aan de slag met de wol van een pas geschoren schaap. Samen maken jullie draden waarmee jullie een nieuw jasje weven.

Ook Maia zit in de penarie! De olielamp is gebroken. Hoe komt ze nu die laatste donkere winterdagen door? Ze besluit jullie uit te nodigen in haar gloednieuwe woonkamer en samen met klei aan de slag te gaan zodat haar huisaltaar opnieuw verlicht kan worden.

Meer info

Speuren in erfgoedsite Mola Molencentrum (Wachtebeke)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Zin om rond te speuren tussen de molens? Heb je oog voor detail? Los de toffe vragen doorheen het Mola op om de schatkist te openen. Toegang aan het Mola en deelname aan de zoektocht zijn volledig gratis!

Meer info

Speurtocht en doe-wandeling in Het Leen (Eeklo)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Kom in de krokusvakantie naar Het Leen en help De Kiekeboes om het grote mysterie in Het Leen op te lossen! Kom je op 10 februari? Dan kan je meelopen met de 10de editie van de Trail run van de Cavalopers die dwars door het domein gaat. Er zijn verschillende routes voor lange en korte afstanden.
Meer info

Lichtpuntjes tegen Kanker bij De Schorre (Boom)

Dinsdag 13/02 - vrijdag 16/02

In Vlaanderen hebben 337.733 mensen tussen 2002 en 2021 de diagnose kanker gekregen. Kom op tegen Kanker en VRT roepen nu op om een lampion te kopen als symbool van steun en troost voor degenen die getroffen zijn. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker. VRT 1 presenteert het programma "Lichtpuntjes tegen Kanker" tijdens de krokusvakantie. Iedereen kan een eigen lichtpuntje branden in De Schorre in Boom.

Doe mee met de campagne Lichtpuntjes tegen Kanker! Tot en met vrijdag 16 februari kun je op lichtpuntjestegenkanker.be een lichtpuntje kopen en toewijzen aan iemand die je mist of die wel wat steun kan gebruiken. Alle aangeschafte lichtpuntjes worden verzameld in De Schorre in Boom, waarmee we samen Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker creëren.
Meer info

Heksenvertelling met creatieve workshop in het Kasteel van Laarne

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Ontdek de échte verhalen achter de beroemde heksen van Laarne deze krokusvakantie! Herita nodigt kinderen en hun (groot)ouders uit om zich onder te dompelen in dit mysterieuze stuk geschiedenis. Tijdens een boeiende wandeling door de kamers van de waterburcht van Laarne hoor je onze betoverende heksenverhalen. Na de rondleiding gaan we naar het kasteelpaviljoen voor een creatieve workshop met diverse heilzame kruiden. Snel reserveren is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt!

Meer info

Krokuskriebels in Lieteberg (Zutendaal)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Duik onder in de fascinerende wereld van kriebelbeestjes. Bezoek het insectenmuseum 'Entomopolis' en maak kennis met de wandelende takken, kampioenen in camouflage. Meet je kracht ten opzichte van een vlo in een wedstrijdje hoogspringen en leer welke superkrachten insecten allemaal bezitten. Je zal versteld staan hoe belangrijk deze kleine kriebelbeestjes voor ons leven zijn. In de expo 'De Vlinderschatkamer van Lieteberg kom je met een schatkaart alles te weten over de dagvlinders in Vlaanderen, dé ambassadeurs van onze biodiversiteit. 

Meer info

Krocks pocus pats in het Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Abdijmuseum Ten Duinen biedt in de vakanties een middeleeuwse hoed vol leuke activiteiten. Graaf mee naar de eeuwenoude geschiedenis van Koksijde en ontdek weetjes in de mini-expo '20 jaar Abdijmuseum'. Op woensdag 14 februari is er een speciale rondleiding met valentijnsgidsen.

Verken de Noordduinen tijdens een natuurwandeling met duingraslanden, valleien, struwelen, bosjes en oude vissershuisjes. Geniet van de rust en natuurschoon, met de mogelijkheid voor een rondleiding op dinsdag 13 februari van 14 tot 16.30 uur.

Meer info

Carnaval in het Legermuseum (Brussel)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Trek je beste vermomming uit de kast en kom met het hele gezin tijdens de krokusvakantie langs in het Legermuseum. Verken de zalen, op zoek naar grappige maskers, veren, muziekinstrumenten en kleurrijke uniformen! Het gratis parcours is inbegrepen in je ticket en het boekje met opdrachten krijg je aan het onthaal.

Meer info

Supergidsen in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Maandag 12/02 - zondag 18/02

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren pakt tijdens de krokusvakantie opnieuw uit met zijn ‘Supergidsen’. Zij brengen jong en oud in de ban van het verre verleden. Het Gallo-Romeins Museum wil van een museumbezoek een unieke ervaring maken. Daarom zet het museum tijdens de krokusvakantie opnieuw Supergidsen in. Deze aanpak bewees in het verleden al zijn succes.
 

Meer info