24u in Mechelen deze zomer

Reporter Alida trok naar ‘haar’ Mechelen en kwam terug met massa’s tips om hier een dag door te brengen 

Ontdek de verborgen parels van Mechelen 

We moesten het kersverse reporter Alida Proost geen twee keer vragen om 24 uur naar Mechelen te trekken. “Al meer dan 20 jaar ben ik hier stadsgids. Ik ken Mechelen als mijn broekzak, toch ontdek ik elke keer opnieuw weer leuke en verrassende plekjes.” Hoog tijd om Mechelen eens op je bucketlist te zetten deze zomer! Reporter én stadsgids Alida neemt je graag mee. 
 
Alida: “Op een doodgewone zaterdagochtend neem ik je graag mee naar Mechelen, het belooft een fijn, maar druk en actief weekend te worden.” 
 

Mechelen

Skywalk over Mechelen

We beginnen met een stevige torenbestijging, ideaal om ons dagje Mechelen in te zetten. Enkel op zaterdagochtend kan je de Sint-Romboutstoren beklimmen in de voormiddag, andere dagen pas vanaf 13u. Zo heb je al een idee van de oriëntatie in de stad. De Sint-Romboutstoren bied je echt een totaalbeleving: zowel de skywalk óp de 97m hoge toren, als de beklimming ernaartoe staan garant voor een unieke ervaring. Terwijl ouders over de geschiedenis van het gebouw leren, amuseren kinderen zich met een zoektocht op de verschillende verdiepingen. Eenmaal boven doet het indrukwekkende uitzicht vanop de skywalk je verstommen. Kortom: hoor, zie en voel de stad vanuit de buik en vanop de top van dit statige belfort. Ruim een dik uur moet je rekenen voor een bezoekje aan de toren, maar het uitzicht is wel echt dé beloning na meer dan 500 treden. Ook in de verschillende kamers krijg je een goed idee van hoe deze 500 jaar oude toren is gebouwd. En euhm, laten we de beiaarden niet vergeten. Het is trouwens het feestjaar voor de beiaardschool die dit jaar 100 jaar bestaat! 

mechelen

Op naar de toeristische dienst

Na de lunch kunnen we er weer tegen. Ik wandel nog even langs de toeristische dienst, gehuisvest in het Schepenhuis. Heel fijn om ook hier even rond te lopen. Vergeet zeker niet naar een plannetje te vragen. ‘En Alida, hadden we niet heel wat opgestoken van Bart Van de Loo en zijn Bourgondiërs?’ Zeker! Hier kom je ze tegen: Karel de Stoute zijn weduwe woonde hier: Margaretha van York. Vergeet ook niet om te genieten van het mooie paleis van zijn kleindochter Margaretha van Oostenrijk. Zij was tussen 1507 en 1530 landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Haar woonpaleis is het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Van hieruit verspreidde de renaissance zich. Geniet van de prachtige renaissancistische voorgevel en de charmante tuin. Van 1616 tot 1796 werd het paleis ingenomen door de Grote Raad, het hoogste rechtscollege van de Zuidelijke Nederlanden. Op de gevel vind je nog altijd het wapenschild van Margareta, naast het wapenschild van keizer Karel en een beeld van vrouwe Justitia. 
 

hof van busleyde

Hof van Busleyden: verzamelplek van kunst

We hebben niet te veel tijd om stil te blijven staan, want volgens onze planning gaan we vandaag nog richting Hof Van Busleyden. Hier kom je toch echt in verwondering van de schoonheid van het gebouw en de thematentoonstellingen. Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance-stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap hier in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen. In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen.  
 
Dit huis is vandaag trouwens opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst. Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekenden. Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes. In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af. Zeker eens de moeite om naar hier te komen deze zomer!  
 

kazerne dossin
Credits: kazerne Dossin

Verhaal van de holocaust in Belgie

In de Stassaertstraat komende kan je naar de Dossinkazerne waar een hele brok geschiedenis die niet mag vergeten worden te bekijken is. Kazerne Dossin is voor België een unieke herinneringsplaats. Als 'SS Sammellager Mecheln' was de kazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en zigeuners letterlijk een wachtkamer van de dood. Om huidige en toekomstige generaties de historische betekenis van deze plaats te duiden en thema's als racisme, uitsluiting en mensenrechten aanschouwelijk te maken, werd dit museum gebouwd. De combinatie van het historische verhaal van de Holocaust in België met het thema mensenrechten maakt van Kazerne Dossin een uniek project. 
 
Langs het Groen Waterke, een overblijfsel van wat ooit deel uitmaakte van de vlietjes kom je op het St.-Romboutskerkhof. Een rustpuntje of speelplekje voor de kinderen met dat gele Opsinjoorke in maxi-uitvoering. Een beetje verder op het plein staat 'Huislijke Zorgen' uitgebeeld door Nel, de vrouw en muze van de veel te vroeg gestorven kunstenaar Rik Wouters. 
 
Langs de Melaan, waar een van de vlietjes alweer enkele jaren geleden opengemaakt zijn, is het heerlijk flaneren om dan bij de Kraanbrug te komen. Dit is ook nog een overblijfsel van de havenactiviteiten van vervlogen jaren en is nu een jachthaventje. En daar staan ze dan: de 3 mooie gevels, het bewonderen waard: St. Jozef, de Duiveltjes en Paradijs. Verder langs de Haverwerf botsen we op LAMOT, de oude brouwerij en bekroond tot industriële archeologie. Tijd om een drankje en een hapje te nuttigen op de gezellige Vismarkt, hier heb je keuze te over aan gezellige cafeetjes en restaurants.

overnachten mechelen
Credits: Martins hotel

Overnachten in een kerk? Dat kan!

Hotels zijn er genoeg in Mechelen. De laatste jaren zijn er heel wat bedden bij gekomen in Mechelen. Misschien is het een leuk idee om te verblijven in Martin’s Patershof, de Minderbroederskerk die is omgetoverd tot een luxueus sterrenhotel. De kamers in de kerk bevatten nog authentieke restanten van het oude gebouw, zoals fantastische glasramen en spitsbogen. En waar ter wereld kun je met het hele gezin ontbijten in het koor van een kerk? Er staat je een unieke ervaring te wachten. 
 
Of wat dacht je van Van der Valk, het oude zwemdok dat omgetoverd is tot een mooi hotel. Op zondag kan je er een brunch regelen, misschien een mooie afsluiter voor je 24u in  Mechelen?  
 
So much to do, so little time, is zeker hier de slogan! Kom dus zeker eens langs deze zomer!