Texture in Kortrijk: het verhaal van de golden river

The Golden River

Tijdens de krokusvakantie zochten we het voor onze eerste Riebedie-fotoreportage niet te ver. In Kortrijk gingen we op bezoek bij Texture, een voormalige opslagplaats van vlas, tijdens zijn hoogdagen uitgebaat door de Britse Linen Thread Company. Het pand ligt in het centrum van Kortrijk aan de Leie, of te wel the Golden River.  

Texture Kortijk
Texture Kortijk

De Leieboorden van Kortrijk

Het loont de moeite om de auto wat verder langs de Leie te parkeren en de fantastische, fotogenieke en verrassende leieboorden te ontdekken op je weg naar het museum. Wij plaatsten de auto op Kortrijk Weide, een nieuw stuk stad waar ontspanning, natuur, architectuur en cultuur hand in hand gaan. Iedereen content hier. 

Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk

Texture

Het pand Texture kan je niet missen tijdens je wandeling aan de Leie-boorden, het is een industriële schoonheid en vertoont een knipoog naar zijn gouden verleden. 

Stafke Stekel als gids

Bij aankomst kregen we het gezinspakket waarmee we op een interactieve en laagdrempelige manier het verhaal van vlas en het gebouw leren kennen. Staf Stekel was onze gids en via een reeks aan zoek- en doe-opdrachten leerden onze meisjes (6 jaar en 10 jaar) het verhaal van Vlas kennen en zochten ze naar de cijfercode voor een verrassing. We starten in de ‘wonderkamer’ en waren verbaasd (wij ook!) dat Vlas nog altijd (en misschien nog meer dan vroeger) een basisproduct is voor talrijke producten. 

Voelend, kijkend, roepend
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Texture Kortijk
Ontdekken hoe vlas in al deze situaties hieronder een rol speelt.
wasmachine
onderbroeken
fietsen
rodedraad

De Leie kamer

Langs de rode trap (die de diverse verdiepingen met elkaar verbindt) gaan we naar de eerste verdieping. 

Ook hier moeten onze kinderen Staf helpen met allerlei opdrachten. In de Leie kamer duiken we in de geschiedenis van de vlas- en textielindustrie, de rol van de Leie als Golden River, de evolutie naar grootschalige industriële verwerking, de crisissen die dit met zich meebracht en hoe onze 'streke' hiermee omging.  Dat onze beide grootouders in het vlas zaten, maakt dit alleen maar interessanter. Het maakt dat we ieder bord en foto willen lezen maar onze kindjes zijn nu éénmaal bezig aan hun Staf-queeste en dus gaan we er iets sneller door dan ons lief is.  

 

bouwen
bouwen
zoeken
vlas
luisterfragmenten
interactieve tafel
Texture Kortijk

De schatkamer

Op het bovenste verdiep komen we in de schatkamer. Ons meiden hebben ondertussen geleerd dat ze hier weinig juwelen zullen vinden maar wel het mooiste kant en damast. Het handwerk komt prachtig tot zijn recht door de mooie uitlichting. Ook hier zorgen de interactieve elementen op de grond en in de etalages voor amusement bij de kinderen. 

Texture Kortijk

De code

De rode draad doorheen de zoektocht met Staf Stekel is het verzamelen van cijfers voor de cijfercode. Deze cijfers vind je overal en het boekje geeft je hints. Werkt altijd hier, zo'n zoektocht. Zeker voor Billie (6) die nog te jong was om zelf het boekje te lezen, hielpen die zoekopdrachten om de spanningsboog hoog te houden.

Texture Kortijk

En we waren.....

FOUT! De verkeerde code. De duiven van vlas hadden we mistelt. Opnieuw dus, door het museum op zoek naar het juiste aantal duiven. En die duiven, die zitten overal. Dus voor de meiden nog even een spurtje, door de wonderkamer naar de rode trap en tellen maar. 

 

duiven 1
duiven 2
duiven 3
duiven 4

Een fijne verrassing

Benieuwd wat het verhaal is achter deze duiven? Wel, dan raden we je een bezoek aan Texture heel erg aan. Het mooie en fotogenieke pand, de inplanting bij Kortrijk Weide, de interactieve zoektocht, de opbouw van het museum (van hedendaagse toepassingen naar de geschiedenis) maken dit een ideale gezinsuitstap. En wat ik persoonlijk het allerfijnste vond… dat was die verrassing. De kindjes kregen kleurtjes en een schort, maar er zat ook een zakje bij met zaadjes van een vlasplantje. Schitterend toch? Hoe dit hele verhaal, de vele toepassingen, de rijkdom, de miserie terug wordt herleid tot wat zaadjes. 

Damast, een sfeervolle afsluiter van ons bezoek

Mijn kinderen zagen er de romantiek/symboliek minder van in en hadden vooral dorst (!). In de brasserie Damast gingen we nog een kop koffie drinken en een milkshake voor Esmee en Billie. Gezellig en jazzy sfeertje in Damast, vol boeken, een vleugelpiano en mooi verlicht. En grote milkshakes, dat ook…

damast
koffie
milkshake girl
damast

Praktisch

Bereikbaarheid: Het Texture museum is gevestigd in het centrum van de stad, op de Noordstraat 28, op ongeveer 10 minuten lopen van het treinstation van Kortrijk. De auto kan je kwijt op één van de volgende parkeerplaatsen aan de Leie: Broeltorens parking of Parking Haven. Parkeren in de stad is betalend. 

Openingstijden: Texture is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op maandagen en op bepaalde feestdagen. Raadpleeg de website van Texture voor de exacte openingstijden en sluitingsdagen.

Toegangsprijzen: De toegangsprijzen variëren, afhankelijk van de leeftijd en het type bezoeker. Er zijn bijvoorbeeld speciale tarieven voor kinderen, studenten en groepen. Voor de meest actuele prijzen en informatie over kortingen,kan je de website van Texture raadplegen.

Voor gezinnen: Wij deden het 'Staf Stekel'-spel speciaal voor gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Via het spel leren kinderen op een interactieve wijze het verhaal van Texture kennen. En, ze krijgen nadien een verrassing (hou de duiven goed in de gaten ;) ). 

Faciliteiten: Texture is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en biedt verschillende faciliteiten, zoals een museumcafé, een museumwinkel en gratis Wi-Fi.

 

Griet

Echtgenote en mama van Esmee (2013) en Billie (2017). Fotograaf in bijberoep maar ook in haar vrije tijd vind je haar met de camera in de hand. Houdt van momenten en het vastleggen van die momenten in tastbare herinneringen. Vertaalt graag uitstapjes in een reeks beelden.