Klaar voor op de Dag van de Wetenschap?

Kijk jij ook zo uit naar de Dag van de Wetenschap op 26 november? Geweldig nieuws: je hoeft niet langer te wachten om de coolste activiteiten te ontdekken in heel Vlaanderen. Duik nu in het programma en ontdek de toffe workshops, shows, games, experimenten, expo's, rondleidingen en lezingen.
En wist je dat je ook een heleboel activiteiten thuis kan doen? Riebedebie geeft je alvast 13 tips om er een innovatieve dag te maken.

ANTWERPEN

1. Technopolis (Mechelen)

Technopolis is een plek waar curieuzeneuzemosterdpotten van 4 tot 104 van alles over wetenschap en technologie kunnen ontdekken, zowel fysiek als digitaal!

Technopolis is géén museum, maar een doe-centrum. Via talloze interactieve opstellingen ervaar je hoe wetenschap deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Daarnaast geef je er je ogen de kost tijdens te gekke demo’s boordevol verbluffende experimenten en een spectaculaire show waarin niets is wat het lijkt!

Wie graag zelf experimenten doet, kan thuis – met spullen die je wellicht ergens in je keuken of tuinhok liggen hebt – een 80-tal verschillende proefjes uitvoeren. Wie liever niet de handen uit de mouwen steekt, kan zich in de meer dan 100 blogposts van Technopolis verdiepen. Fans van spectaculaire do-not-try-these-at-home experimenten kunnen dan weer hun ogen de kost geven op het YouTube- en TikTok-kanaal waar Technopolis wekelijks nieuwe experimenten post.

Ontdek alle activiteiten

2. ZOO Antwerpen (Antwerpen) en ZOO Planckendael (Muizen)

Op 26 november, van 10u tot 17u, slaan ZOO Science en UAntwerpen de handen in elkaar om wetenschap uit te vlooien. Ontmoet de ZOO Science-wetenschappers tijdens workshops, spelletjes, demonstraties en lezingen in de zalen van de ZOO! Wat gaat er om in een bonobobrein? Heb jij dezelfde puzzel-skills als een gorilla of ben je eerder een okapi-matchmaker? Proef van meer dan 70 GRATIS activiteiten.

ZOO Science zet de expertise en wetenschappelijke werking van ZOO Antwerpen/ZOO Planckendael in de kijker. Deze expertise wordt toegepast in de dierentuinen, in onderzoeksstations in het buitenland en in hun eigen zoölogisch onderzoekscentrum, het Antwerp CRC.

Ontdek alle activiteiten

3. ModeMuseum Antwerpen - MoMu (Antwerpen)

ModeMuseum Antwerpen, ook wel MoMu genoemd, huisvest de grootste verzameling Belgische hedendaagse mode ter wereld, met meer dan 35.000 objecten. Sinds de heropening in 2021 biedt MoMu ook een doorlopende eigen collectiepresentatie aan, waardoor het museum continu open is voor bezoekers.

Naast de indrukwekkende mode- en kostuumcollectie heeft MoMu een rijke bibliotheek met meer dan 15.000 boeken, een archief met waardevolle naslagwerken, honderden hedendaagse en historische tijdschriften, en een snel groeiende digitale beeldbank. Recentelijk heeft de bibliotheek ook een studiecollectie toegevoegd, waarmee bezoekers objecten van dichtbij kunnen bestuderen en leren over mode.

Wetenschappelijk onderzoek is integraal onderdeel van verschillende aspecten van de museumwerking, zoals tentoonstellingen, catalogi, conservatie- en restauratieprojecten, lezingen, bibliotheekwerking en de studiecollectie, evenals digitaliseringsprojecten.

Ontdek alle activiteiten

 

4. Robotland (Essen)

Robotland is een boeiend technologie- en funpark gevestigd in Essen. Hier ontdek je op een educatieve en tegelijkertijd speelse manier de meest innovatieve transport- en robottechnologieën van vandaag. Neem plaats in de cockpit van een vliegtuig, fiets in virtual reality door diverse virtuele werelden, voer acrobatische stunts uit met onze drone, en neem het stuur in handen van verschillende machines zoals een bobcat of kraan. In Robotland ben jij absoluut de hoofdrolspeler!

Ontdek alle activiteiten

5. Tabloo (Dessel)

Duik in de fascinerende wereld van radioactiviteit bij Tabloo. Ontdek het onzichtbare en laat radioactiviteit haar geheimen één voor één onthullen. Volg de sporen van gerenommeerde wetenschappers en leer al doende over het beheer van radioactief afval en onderzoek naar nucleaire toepassingen.

Beleef de Big Bang, visualiseer straling en daal virtueel 225 meter af naar een ondergronds laboratorium. Met talloze interactieve opstellingen biedt de vaste tentoonstelling van Tabloo een onvergetelijke ervaring. Bovendien zal onderzoekscentrum VITO uitzonderlijk aanwezig zijn met interactieve activiteiten. Tabloo, het splinternieuwe bezoekerscentrum in Dessel, nabij de locatie waar radioactief afval veilig en definitief wordt opgeborgen, opent zijn deuren gratis voor één dag. Geniet de hele dag door van heerlijke drankjes en hapjes in brasserie Bistroo!

Ontdek alle activiteiten

6. Volkssterrenwacht Urania (Hove)

Ontdek de wondere wereld van de sterren bij Urania!

Heb je je ooit vragen gesteld over het hoe, het wat, en vooral het waarom van dingen? Terwijl veel sterren in talkshows liever futiele zaken bespreken, brengt Urania je graag naar de kosmische verkenningen. In de Oudheid was Urania de muze van de sterrenkunde, en vandaag inspireert Urania je om de mysteries van de sterrenkunde, weerkunde en ruimtevaart te ontrafelen.

Urania biedt een breed scala aan activiteiten en diensten: cursussen voor zowel beginners als gevorderden, rondleidingen door de sterrenwacht, een uitgebreid documentatiecentrum, diverse publicaties, waarnemingsavonden, boeiende lezingen, de Urania Mobiel (de eerste mobiele sterrenwacht van Vlaanderen) en een astroshop. Urania organiseert ook reizen om bijzondere astronomische verschijnselen te bekijken.

Of je nu jong of oud bent, een beginner of gevorderde, een theoreticus of praktijkgericht persoon, bij Urania vindt iedereen zijn weg in de fascinerende wereld van de sterren.

Ontdek alle activiteiten

WEST-VLAANDEREN

7. Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)

Wees welkom in het Abdijmuseum Ten Duinen, waar je wordt ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de Duinenabdij die ooit het landschap van Koksijde domineerde. Naast de abdijruïnes vind je het museum met unieke vondsten die archeologen ter plaatse ontdekten. Het wetenschappelijk team graaft nog steeds in de abdijgeschiedenis en brengt regelmatig nieuwe inzichten naar boven over de rol van de Duinheren in de streek.

Mis het gratis wetenschapsfestival van Vlaanderen niet! In Koksijde staat archeologie centraal op deze speciale dag. Samen met gemeentearcheoloog Alexander Lehouck ontdek je de geschiedenis van Ten Bogaerde, ooit een uithof van de Duinenabdij. Leer meer over het boeiende onderzoek op de site en haar gebouwen, inclusief de boomgaard!

Ontdek alle activiteiten

8. Cozmix - Volkssterrenwacht Beisbroek (Brugge)

Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw, maakt deel uit van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten. Hun missie is het bevorderen van de interesse in sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart, verwante wetenschappen en technologie. Dit bereiken ze door een gevarieerd activiteitenaanbod op te zetten dat gericht is op diverse doelgroepen.

Ontdek alle activiteiten

9. Texture, museum van vlas en textiel (Kortrijk)

Texture, het museum van vlas en textiel, neemt je mee in het fascinerende verhaal van de linnen- en vlasnijverheid. Gehuisvest in een authentiek vlasverzendhuis uit 1912, onthullen drie kamers de revolutionaire ontwikkelingen in de vlasnijverheid van de streek. 

Een verhaal van vakmanschap, ondernemerschap, innovatie en voortdurende zelfheruitvinding. Laat je verrassen door het verleden en laat de verhalen van vandaag en morgen je inspireren.

Ontdek alle activiteiten

VLAAMS-BRABANT

10. Plantentuin Meise (Meise)

In Plantentuin Meise is er altijd wat te beleven, of het nu zonnig is of regent. Ontdek de tropen in het Plantenpaleis, duik in onze geschiedenis in het Kasteel, of ga op onderzoek in het HOUTlab... Er valt altijd iets nieuws te ontdekken!

Ontdek alle activiteiten

11. Volkssterrenwacht MIRA (Grimbergen)

Volkssterrenwacht MIRA is de oudste volkssterrenwacht van het land en gespecialiseerd in het voor het grote publiek toegankelijk maken van sterrenkunde, ruimtevaart, weerkunde en aanverwante onderzoeksdomeinen via rondleidingen, lezingen, kijkavonden, individuele bezoeken, enzovoort.

Ontdek alle activiteiten

BRUSSEL

12. Planetarium Brussel

Kom en ontdek het grootste scherm van België! De planetaria zijn magische plekken waar je het universum in al zijn pracht kunt ervaren. In onze indrukwekkende 360° koepel nemen we je mee op een reis tussen sterren en planeten. Van raketlanceringen tot het verkennen van planetenoppervlakken, bekijk de aarde vanuit de ruimte of bezoek het Internationaal Ruimtestation. Het wordt allemaal werkelijkheid!

Ontdek alle activiteiten

LIMBURG

13. Kattevennen - Cosmodrome (Genk)

Kattevennen - Cosmodrome is niet alleen een Vlaamse Sterrenwacht, maar biedt ook 360° films in het planetarium aan. Deze films zijn vooral gericht op het thema ruimtevaart en astronomie. Het is een boeiende plek om de mysteries van het heelal te verkennen.

Ontdek alle activiteiten