Thuis wat gastjes rondlopen die graag op knopjes duwen, aan wieltjes draaien of machines vanbinnen en -buiten bekijken? Dan is dit adresje – dat wij al een tijdje op het verlanglijstje hadden staan - en dat we onlangs bezochten, echt het paradijs. Robotland in Essen is immers niet alleen een leerrijk, maar vooral een super leuk technologiepark. Klaar voor zeppelins, robotcoasters en graafmachines? Daar gaan we! Wist je trouwens dat ze ook een aanbod uitwerkten voor de Dag van de Wetenschap op 24 november?
Interactief doe-park
Luc van Thillo, een Essense ondernemer, is de oprichter van dit technologiepark. De man speelde in zijn kinderjaren al uitvindertje, haalde fototoestellen uit elkaar en maakte thuis de bewegende popjes van de Efteling na.
Na jarenlang zelf ondernemer te zijn geweest in de technologie- en transportsector besloot hij in zijn thuisgemeente een doe-park te creëren, in de hoop nog veel meer mensen te inspireren voor een opleiding in transport, techniek en robots. En of hij daar in geslaagd is!
Quiz time
'Safety first' wordt altijd gezegd, en hier is dat niet anders! Na het krijgen van je polsbandje aan de kassa, kan je nog niet zomaar het park binnen. We krijgen eerst een korte instructievideo met de basis aan veiligheidsvoorschriften voor het park. Na die video moeten we eerst nog 5 (gemakkelijke) vragen oplossen, voor we effectief aan slag kunnen. Gelukkig mogen we alle drie zonder herexamen naar binnen. ?
Goed om te zeggen trouwens, is dat er hier overal heel duidelijke instructies bij alle installaties hangen. Tijdens onze dag in het park merkten we ook dat er verschillende medewerkers rondlopen, die je kunnen op weg helpen als iets minder goed lukt, of die je uitdagen en de geheimen van de technologie achter de installatie uitleggen.
Transport, techniek en sport
Het binnengedeelte van het park is ingedeeld in vijf sectoren: water-, spoor-, weg-, lucht en binnentransport. Zo zien we van ver al een zeppelin hangen, is er een vliegtuigsimulator, kan je zelf containers op een schip leren plaatsen en met drones leren vliegen.
Zo mogen we zelf een auto inkleuren en inscannen. Nog geen minuut later zien we onze zelfgemaakte auto op de televisie verschijnen tussen andere race-auto's. Echt superleuk!
Die vliegtuigsimulator, dat is trouwens geen simpel ding. Met de dochter proberen we intussen al een vijftal minuten tevergeefs om het vliegtuig van de grond te brengen, tot er achter ons een jongetje van ongeveer 7 zegt: ‘Mevrouw, mag ik eens proberen? Mij lukt het wel’. En inderdaad, na een halve minuut heeft hij het toestel vlot in de lucht gekregen. Oeps :-)
Dat de ontwikkelaar van het park – eveneens voorzitter van voetbalclub Lierse - een grote sportliefhebber is, valt ook heel erg op. De echtgenoot amuseert zich kostelijk met het schieten van penalty’s tegen de computer en met luchtvoetbal spelen met de dochter.
Het moet trouwens echt gezegd worden: dit park is niet alleen een fantastische plek voor kinderen. Ook voor volwassenen zijn er leuke uitdagingen en spelletjes. Ik durf zelfs te stellen dat het kind absoluut in ons naar boven komt en wij het park als volwassenen minstens – zoniet meer – even leuk vinden als onze dochter.
De robot-coaster
De tienerdochter had hem intussen al een tijdje in de gaten, en om 11 uur is het dan eindelijk zo ver: de hoogtechnologische robot-coaster gaat open! Dat is een computergestuurde arm met rollercoasterzitjes die op verschillende standen een rollercoaster kan nabootsen. Van vrij kalm tot wild en met de extra keuze om ondersteboven geslingerd te worden of niet.
Moeder – die ook in pretparken meestal wijselijk aan de grond blijft – past ook hier en de dochter gaat eerst met een aantal kleine kinderen het ‘lichte standje’ uitproberen. Dolenthousiast is ze daarna, dus uiteraard wordt ook de ‘overkop’ functie en de wildere functie uitgetest. En meer dan goedgekeurd!
Op naar buiten!
Als je dacht dat je binnen al alles had gezien, dan wordt het buiten alleen nog maar beter. Hier wacht namelijk een paradijs aan graafkranen, voertuigen, hoge bouwtorens, en nog veel meer. De echtgenoot is dolenthousiast bij een mini tankwagentje om bommen te ontmijnen. En na het uitproberen van de quads (vanaf 8 jaar!) gaan we eendjes vissen met een graafkraan. De dochter blijkt als enige van ons drie aanleg te hebben voor het bedienen van een graafmachine. Het doet haar zelfs luidop doenken of ze misschien verder iets in die richting moet doen later?
Zelf kruip ik in de hoogste bouwkraan, om zo een kleine heftruck te gaan verplaatsen. Hoe tof is het dat hier allemaal zo te kunnen proberen? Zelf hebben wij nog andere plannen voor de namiddag, en dus kunnen we om 15 uur niet deelnemen aan de initiatie hoovercraft. Maar dat ziet er ook ongelooflijk leuk uit!
Dag van de Wetenschap
Op 24 november 2024 gaat de Dag van de Wetenschap door in heel Vlaanderen, en ook bij Robotland kan je die dag terecht voor een fantastisch leerrijke dag!
Alles wat Riebedebie-reporter Mieke in deze reportage beleefde, kan jij die dag zelf ook meemaken. Maar er is meer! Als extraatje voor de Dag van de Wetenschap heeft het belevingscentrum een superleuke speurtocht bedacht. Voltooi hem ontvang een leuk souvenir! Klaar voor een ganse dag plezier met technologie? Dan ben je bij Robotland dus zeker aan het juiste adres.
Meer info DVDW bij Robotland
Praktische info
Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis binnen. Voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen zijn er verschillende tickets mogelijk (halve dag of volledige dag). Je kan je tickets ook vooraf online kopen via deze pagina.
Wij waren er trouwens van 10 tot 14 uur, en konden nog wel een tijdje hebben ‘doorgespeeld’, dus je kan je er perfect een dag vermaken.
Robotland heeft een hele ruime, rustige en gratis parking. Maar ook per trein kan je het park bereiken. Het station van Essen bevindt zich namelijk op wandelafstand.
Robotland heeft een take-away restaurant met broodjes, soep, frietjes, en nog veel meer.