Op schattenjacht in Sint-Truiden

In de krokusvakantie gingen we met het gezin een midweekje in de Voerstreek de batterijen opladen. Onderweg pikken we echter ook altijd al graag een uitstapje mee. Op de route vanuit het verre West-Vlaanderen naar de Voerstreek viel ons oog op Sint-Truiden, daar waren we nog nooit eerder geweest. Zou er daar iets leuks te beleven zijn voor het hele gezin?  Spoiler alert: en of!

Daar gaan we dan, op stadsqueeste

Rond etenstijd rijden we de ondergrondse parking binnen in het hart van het centrum. Even de bocht om en we staan direct op de mooie Grote Markt van Sint-Truiden. Dat ziet er hier alleszins al dik in orde uit.
Op de Grote Markt gaan we binnen bij de toeristische dienst, en halen we twee ‘queestes’ op, zoektochten waarbij we bij de ene de stad gaan verkennen en bij de andere een groen speelgebied net buiten het centrum.

Enthousiast als we zijn, gaan we direct met de stadsqueeste aan de slag. We krijgen een plattegrond mee, een gigantische sleutelbos en een aantal cryptische omschrijvingen van de historische gebouwen naar waar we op zoek moeten. Bij een negental belangrijke plekken in de stad heeft men kastjes verstopt, waarin puzzelstukken verstopt zitten. Bij ieder kastje moet je de juiste sleutel gebruiken en op het einde leiden alle puzzelstukken je dan naar een grote schatkist, waarin voor de echte speurneus nog een mooi cadeautje zit.

Op de route van drie kilometer lang komen we langs mooie kapelletjes, oude historische gebouwen en ook door een mooi park. De kastjes zijn echt wel goed verstopt, waardoor het zelfs voor ons ouders ook een leuke speurtocht is. Bij het park ongeveer in het midden van de tour vinden we nog een leuk picknickplekje en een grote speeltuin, waar we onze boterhammen kunnen verorberen. 

Sint-Truiden vanuit de lucht van op de Abdijtoren

Koop je in de toeristische dienst ook een Trudopas, dan kan je met een code ook binnen in een aantal leuke plekken. Eentje daarvan is de Abdijtoren, waar de stadsqueeste ook voorbij komt. De Abdijtoren is niet alleen imposant aan de buitenkant, maar het uitzicht van boven over de oude stadscentrum is fantastisch! Het is de klim en het gehijg om die 196 trappen met een mondmasker te bedwingen, meer dan waard.

De wereld van Franciscus van Assisi

Midden in het centrum van Sint-Truiden vind je ook Museum De Mindere. Stel je voor: op een dag laat je alles achter: je sociale status, je bezittingen, je kleren, … en je begint een nieuw leven. Dit is precies wat Franciscus van Assisi deed en daarom noemde hij zijn volgelingen de ‘mindere broeders’. Dit museum vertelt het levensververhaal van Franciscus en toont ook hoe het leven van broeders en zusters eruitziet.

Er zijn twee verschillende kindertours uitgezet in het museum (kleuterleeftijd en lagere schoolleeftijd), en Fleur trekt met een koffertje vol vragen en opdrachten alvast naar de kelderverdieping, waar we eerst leren wat een missie en een broeder nu eigenlijk zijn.
Museum de Mindere is fris en boeiend aangekleed en we komen een stuk wijzer weer buiten. Want wist je bijvoorbeeld dat werelddierendag op 4 oktober te maken heeft met de sterfdag van Franciscus die heel erg van dieren hield? Wij ook niet, maar dat is alvast een weetje die we hieruit onthouden.

Natuur opsnuiven in de Fruitvallei

Tien minuten stappen van het centrum proberen we nog de ‘speelvogelquueste’ uit, een korte wandeling in het groen van de Fruitvallei. Onderweg krijgen we leuke opdrachten rond insecten en natuur, en komen we voorbij de speelweide. Hier kan onze dochter naar hartenlust ravotten op de leuke glijbaan, de klimtoestellen en de brug over het water.

Dus …. Wij hadden een meer dan geslaagde namiddag en wandeling in het mooie Sint-Truiden. Dikke aanrader !