Getest en goedgekeurd: Sven Nys Cycling Center

Sven Nys achterna op de Balenberg

Fietsen als een echte cyclocrosser staat al lang op onze bucket list. Daarvoor trekken we naar Baal om het parcours van de GP Sven Nys uit te testen. Wij zijn mijn zoon Cis (12 jaar), zijn vriend Yenthen (13 jaar) en mezelf. We nemen onze eigen mountainbikes mee maar je kan er ook fietsen huren (best drie dagen op voorhand reserveren).

Je parkeert vlakbij het parcours en kan meteen aan de slag. Je hebt de keuze tussen drie parcours: easy (blauw), hard (rood) en technical (zwart). We starten allen met het easy parcours. De jongens schieten als een pijl uit een boog. Ik volg behoedzaam en bibber al een beetje bij de eerste serieuze helling naar beneden. Houten brugjes, scherpe bochten, zandwegjes, trappen … je krijgt alle gekende elementen van een cyclocross te verduren. Je rijdt ook door een stukje bos waar het laveren is tussen de boomwortels. We gaan voor een tweede rondje blauw parcours. Nu we het parcours al verkend hebben, gaat het al wat vlotter. Ik zie de jongens de brug afvliegen en erna op hoge snelheid het zand temmen.

Sven Nys
Sven Nys Cycling center

Als een echte cycloscrosswedstrijd met Sven Nys

Ondertussen is het middaguur aangebroken en is het tijd om iets anders te temmen: de honger. We zoeken een tafeltje uit op het gezellige overdekte terras van  eetcafe Velo. Van hieruit heb je een mooi zicht op het parcours. De slaatjes zien er geweldig uit en zijn ook overheerlijk. De jongens zijn heel enthousiast over de spaghetti en de broodjes.

We vergeten bijna dat we straks terug de fiets op moeten. We beslissen even uit te buiken en het belevingscentrum te bezoeken. Het centrum is zeer aantrekkelijk vormgegeven en heeft heel wat te bieden dat de aandacht van de jongens trekt: trofeeën, fietsen, outfits en filmpjes van vroeger en nu. Op de rollen doorploegen ze het zand op de Balenberg. Een fijn intermezzo, maar nu terug “the real stuff”. Het rode parcours is iets moeilijker dan het blauwe maar is zeker ook te doen. Er zijn iets meer steile hellingen maar eens van je fiets springen is bij cyclocross geen schande. De jongens gaan erna voor het zwarte parcours dat volgens hen toch nog iets pittiger is dan het rode parcours. Ze maken ook even tijd om de behendigheidsoefeningen op het terrein uit te proberen zoals op een wip fietsen of zigzaggen tussen paaltjes. Ze krijgen er niet genoeg van en willen alleen maar terug naar huis met de belofte dat we in de winter nog een terugkomen als het parcours er bij ligt zoals bij een echte cyclocrosswedstrijd. Beloofd is beloofd!

Sven Nys
Sven Nys

Niet genoeg gefietst?

In het Hageland zijn er nog heel wat andere fietsmogelijkheden zoals de  Sven Nys cycling route (90 km) of de  Balenbergroute (36 km). Je kan er ook fijn wandelen. Zie hier een volledig overzicht van het wandel- en fietsaanbod.

Sven Nys
Sven Nys