Populaire bestemming: Kasteel van Gaasbeek en museumtuin trekken massaal publiek van 40.000+

Deze zomer mocht het kasteel meer dan 40.000 bezoekers verwelkomen, wat werkelijk alle verwachtingen overtrof. Voor de sluiting was het gemiddeld ongeveer 28.000 bezoekers in 8 maanden tijd. Het was fantastisch om te zien hoe mensen genoten van deze plek, die na drie stille jaren weer bruist van leven. We kijken alvast uit naar volgend jaar, wanneer de volledig gerestaureerde collectie te bewonderen zal zijn in een vernieuwde scenografie.

De indrukwekkende kasteelpoort is dicht, en het eerste seizoen na de uitgebreide restauratiecampagne is afgerond. Ze kijken met immense trots terug op een succesvolle zomer. In slechts vier maanden hebben 40.500 bezoekers de weg naar het kasteel gevonden. Ze bewonderden de minutieus gerestaureerde kasteelkamers, ontdekten voor het eerst de kasteelzolder en de kamer van Carletto, genoten van het weelderige groen, en bezochten de filmische tentoonstelling "Ne mobliez mie" van het theatergezelschap FC Bergman. 

Dit seizoen opende ook een pop-up zomerbar in het voormalige koetshuis van het kasteel. Deze rustgevende plek bood bezoekers de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van het unieke uitzicht. Een schot in de roos!

Bloeiende samenwerkingen

Naast het gerestaureerde kasteel en de gewaagde tentoonstelling vonden ook andere inspirerende samenwerkingen en verrassende activiteiten hun plek. Het kasteel werkte samen met organisaties zoals de School van Gaasbeek, de Lennikse muziekschool Peter Benoît, het Agentschap voor Natuur en Bos, Zonnelied vzw, Theater Tartaar, Het Gevolg, Uit met Vlieg, ...

Samen creëerden ze een gevarieerd programma, van een harpconcert in de serre van de Museumtuin tot een ontroerende theatervoorstelling in de Galerijzaal. Van de opzwepende 'The Kicks' in de binnentuin van het kasteel tot een verbeeldingsvolle expo in het Kasteel van Groenenberg. Van een sopraan van formaat in de Sint-Gertrudiskapel tot een lezing van Martine Poulain, die een uitgebreide biografie schreef over het leven van de laatste markiezin van het kasteel. Al deze evenementen konden rekenen op enthousiaste reacties van de bezoekers en werden hartelijk ontvangen. Dat belooft veel voor de toekomst.

Waar cultuur en natuur elkaar versterken

Het kasteel troont te midden van een oase van groen, wat het tot een gedroomde plek voor onthaasting maakt. De parkgebouwen werden elke zondag opengesteld voor bewonderende blikken en de Museumtuin behaalde dit jaar zelfs een recordaantal bezoekers.

"In vijfentwintig jaar tijd is de Museumtuin uitgegroeid tot een unieke plek. Het hoveniersteam van het Agentschap voor Natuur en Bos levert er noeste arbeid om oude technieken en soorten te bewaren en te tonen aan het publiek. Vanaf juli kocht 85% van de bezoekers een combiticket voor de Museumtuin en het heropende Kasteel van Gaasbeek. Zo komt de Museumtuin aan een recordaantal van 25.000 bezoekers. De combinatie van natuur en cultuur wordt duidelijk gesmaakt. De komende jaren gaan we hier verder op inzetten. Zo maken we van de domeinen van Gaasbeek en Groenenberg een bloeiende toeristische hotspot in onze regio."
​​
​- Hilde Groenweghe, Agentschap voor Natuur en Bos.

Tot volgend jaar!

Na deze bruisende zomer zet het Kasteel van Gaasbeek zijn koers voort als een warme en inclusieve plek waar ideeën kunnen opbloeien en verhalen kunnen ontstaan, maar vooral als een plek die mensen met elkaar verbindt.

Het kasteel en de Museumtuin duiken nu even in een winterslaap. Op 30 maart 2024 zal het kasteel prachtig ontwaken, en dan vieren ze het honderdjarig bestaan van het kasteel als museum met een teruggekeerde collectie en een gloednieuwe scenografie. De Museumtuin opent op 1 mei 2024.