Ontdek indrukwekkend immaterieel erfgoed

In 2023 vieren we wereldwijd de 20e verjaardag van de Unesco 2003 Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Dat immaterieel erfgoed het thema van Open Monumentendag is, is dus geen toeval!

Aperitieflezing: garnaalvissers te paard

Sinds 2013 pronkt de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Dat zijn enkele grote woorden in één zin. Want wat is immaterieel erfgoed nu eigenlijk? Waarom zijn onze paardenvissers zo’n mooi voorbeeld ervan? En wat heeft UNESCO hier nu net mee te maken? Het NAVIGO-museum legt het jullie graag allemaal uit.

Beiaardconcert door Wim Berteloot

Stadsbeiaardier Wim Berteloot geeft tekst en uitleg bij zijn beroep en speelt daarna de liedjes die vooraf door het publiek zijn gekozen. Met een beetje geluk mag je zelfs mee naar de torenkamer waar het beiaardklavier staat om het concert live mee te maken.

Proef de passie van de Molenaar

Van de artisanale molen-bloem tot heerlijk gebak: kom met jouw creatie op de BAKMARKT DAMME staan of kom zelf proeven van de passie van de molenaar en de liefde voor bakkunst. Ga ook in gesprek met onze molenaar en ervaar de schoonheid van het molenaarschap.

Oproep: bak jij graag?

Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan BAKMARKT DAMME. Koop jouw bloem rechtstreeks van de molenaar en laat je baksels proeven op door een professionele jury en door al wie jouw liefde voor zoet gebak deelt! Zet met jouw lekkere creatie de molenaarsambacht en vakmanschap mee in de kijker. Geen held in de keuken maar wel een hongertje? Uiteraard is iedereen welkom om te komen genieten en ontdekken aan de Molen van Hoeke. Proef en breng je stem uit!

Het belfort in Aalst opent de deuren!

Dé blikvanger op de Grote Markt is het oud schepenhuis met belforttoren en gebiedshuisje, in de volksmond het belfort genoemd. Interesse om het belfort te bezoeken en een rondleiding te krijgen van een gids? Dat kan!

EXCLUSIEF RIEBEDEBIE-INTERVIEW - Vakmanschap overdragen van leraar naar leerling

Leo Crul is zelfstandig glazenier sinds de jaren ‘80. Hij verwelkomt u graag in zijn prachtige glazeniersatelier om te vertellen over het glazeniersambacht. Riebedebie deed een exclusief interview met Astrid Decruyenaere die sinds 2022 bij hem in de leer is.

"Na mijn studie restauratie van glas, lood en keramiek heb ik nog avondschool gevolgd en zo heb ik Leo Crul leren kennen. We zijn een tweejarig meester-leerling traject gestart om zijn vakmanschap over te dragen aan mij, de jongere generatie. Die kennis is eigenlijk ook ‘immatrieel erfgoedschap’."

Wat houdt dat traject precies in?

"Tijdens het traject ga ik een dag per week bij hem om bij te leren in zijn atelier. Leo legt me alles uit van A tot Z, van glazen loodramen tot brandschilderen en andere oudere technieken met historische materialen. Het is een super interessant traject voor mij want ik leer ook bij. Ik heb wel vier jaar gestudeerd, maar eigenlijk moet je dan nog alles beginnen leren. Je leert door te doen, en wat ik van Leo leer vind je niet in vakboeken of online. Een avond in de week vond ik zelfs genoeg om het vak echt te leren."

Wat is het verband met je traject en het Open Monumentendag?

Ik ben een ambassadeur van Open Monumentendag omdat we bezig zijn met immaterieel erfgoed. Tijdens Open Monumentendag kan je zeker langskomen in het atelier van Leo in Brugge. Het is opendeurdag op zaterdag en zondag. Vanaf 14 uur kunnen bezoekers komen kijken en luisteren naar onze anekdotes over glas en lood.