Hallepoort (KMKG)

Zuidlaan 150, 1000 Brussel
Tel: 02/534.15.18

Van de duizenden personen die dagelijks de poort van de tweede omwalling van Brussel -op de kleine ring tussen het Louizaplein en het Zuidstation- passeren, kennen slechts weinigen het bewogen verleden ervan. Dit feeërieke monument van meer dan 600 jaar oud is de opvallendste getuige van het middeleeuwse verleden van de stad.

Na de renovatiewerken is er in de Hallepoort sedert juni 2008 een permanente presentatie gehuisvest worden die gewijd is aan de verdediging van de stad Brussel tijdens de middeleeuwen. Een deel van het gebouw blijft men gebruiken voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Kom, ontdek en bewonder de geschiedenis van het gebouw en het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van meest belangrijke stukken uit dit rijke verleden.

Prijzen

volwassenen € 5 - 65+ € 4 - werkzoekenden / kinderen en jongeren (6-25) € 1,50 - kinderen (<6) gratis • Elke eerste woensdagnamiddag van de maand: gratis • Audiogids 

Groepen

€ 4

NL/ F: op aanvraag (02/533.34.52)

Loont zeker de moeite...

Kleine soldaatjes van de Groote Oorlog

03/04/2015 – 31/01/2016

(c) JJ Serol

Oorlogsspeelgoed is van alle tijden. Tijdens WO I wint het aan populariteit en wordt het conflict ook in miniatuur op de tapijten van salons en kinderkamers uitgevochten. Speelgoedfabrikanten volgen daarbij de vernieuwde oorlogsvoering op de voet. Net zoals in de echte loopgraven, worden de opzichtige kleuren van de speelgoeduniformen vervangen door ‘veldkleuren’. Bovendien voeren ook de kleine soldaatjes oorlog met de modernste wapens. Producenten brengen speelgoedversies van zowel hun eigen nationale leger als van dat van andere landen op de markt. Om oorlog te voeren moet je immers een vijand hebben!

De Groote Oorlog beïnvloedt ook het Belgisch speelgoed. In bezet gebied produceren verschillende caritatieve organisaties pacifistisch speelgoed. Kunnen ze de bevolking voor heel even hun vele opofferingen doen vergeten?

De tentoonstelling toont een uitzonderlijke verzameling van meer dan 1.000 objecten afkomstig uit de verschillende landen die in het conflict verwikkeld waren. In een tot de verbeelding sprekende opstelling brengen honderden soldaatjes, maar ook poppen, miniatuurdorpjes en gezelschapsspelen het verhaal tot leven.

Het speelgoed weerspiegelt de chronologie van de Groote Oorlog, van de aanloop naar het conflict aan het begin van de 20ste eeuw tot de loopgravenoorlog zelf. Het laat ons nadenken over deze sombere passage uit onze geschiedenis.

De tentoonstelling is een samenwerking met de gemeente Sint-Gillis, Les Rencontres saint-gilloises en Paul Herman, auteur van het boek  Les petits soldats de la Grande Guerre .

- Bezoek van het gebouw inbegrepen in het toegangsticket

- Speelruimte voor kinderen op zolder

- Educatief dossier beschikbaar

 

Tarieven

Tarieven voor individuele bezoekers zijn terug te vinden in de rubriek ‘prijzen’ (zie hoger).
Individuelen en gezinnen
Groepen
Volwassenen
 
€7,00
Kinderen
Tot de leeftijd van 18 jaar
Gratis
Studenten
 
€3,00
Senioren
Van de leeftijd van 65 jaar
€5,00
Volwassenen
 
€5,00
Kinderen
Tot de leeftijd van 18 jaar
Gratis