Abdijsite Herkenrode

Unieke vrouwenabdij met historische kruidentuin en proevertjeswandeling

De abdijsite van Herkenrode is een soort ministadje dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt.  Herkenrode was de eerste en grootste abdij in Europa voor vrouwelijke cisterciënzers.  De jongste jaren is ze dankzij vele partners omgetoverd tot een indrukwekkende plek waar toerisme, cultuurgeschiedenis, natuur en spiritualiteit samengaan.

Gezinszoektochten

Op kindermaat de abdij ontdekken? Dat  kan via 2 bijzonder spannende zoektochten

  • Op stap met de eenhoorn (voor avonturiers van 3-6 jaar)
  • Hendriks geheimen (voor grote avonturiers van 7-12 jaar)

 

Kruidentuin en proevertjeswandeling

In de grote kruidentuin ontdek je onder begeleiding van een gids het verhaal van kruiden en hun gebruik door de eeuwen heen. Sluit je ook aan bij de proevertjeswandeling?  Dan leidt een gids je doorheen de geschiedenis en natuur van het abdijdomein én kan je proeven van verse appelsap, lavendelpralines en…het smakelijke Herkendrodebier.

Beleef de sage van de Eenhoorn

Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Elk jaar lokt de abdij honderden fans voor de 'sage van de eenhoorn'. Ben jij er dit keer bij?

Kunst op de site

The Quiet View - Hans Op de Beeck

'The Quiet View' of ‘Het Stille Uitzicht’ is een permanent kunstwerk dat de toeschouwer via een lange gang naar een observatiekamer leidt waarin hij comfortabel plaats kan nemen. Het is geen toeval dat dit werk, dat exact op de plaats staat waar vroeger de abdijkerk stond, een spirituele dimensie heeft. De kunstenaar bedacht deze stille ruimte als een plek voor meditatie, geheel in lijn met de idee van een abdijsite.

Incidentally Insights #3 - Patrick Ceyssens

In dit gerasterde kunstwerk in de Kruiden- en Inspiratietuin van Abdijsite Herkenrode smelten diverse beelden samen: het beeld en het natuurschoon van de abdijsite. Daardoor is dit transparante beeld constant beweeglijk: het transfereert tussen seizoenen, dag en nacht, tijd en herinnering. Zo zal ons bewustzijn de indrukken die binnen komen organiseren tot andere beelden: mentale beelden en denkbeelden. Abdijsite Herkenrode vormt een ideale locatie voor kunst in de open ruimte. Deze installatie is niet enkel zichtbaar voor de bezoekers aan onze tuin, maar ook voor de vele wandelaars en fietsers.

Proef de abdijbieren

Herkenrode Vesper, Noctus en Cister: het zijn de smaakvolle bieren die de abdij samen met Brouwerij Cornelissen brouwt. Geniet na een bezoek aan de abdij van een  biertje of de andere abdijproducten zoals een borreltje vlierbloesemlikeur.

 

Huur deze unieke locatie

Op de abdijsite zijn er een aantal ruimtes en locaties die je kan huren voor allerlei evenementen en activiteiten, zoals vergaderingen, productpresentaties, beurzen, workshops, conferenties, lezingen, recepties en diners.

Fietsverhuur

Jij wil genieten van al het moois dat dé fietsprovincie te bieden heeft, maar wil niet sleuren met je fiets? Huur dan een Stad Hasselt-fiets op Abdijsite Herkenrode.

Abdijsite Herkenrode vormt de ideale startplaats voor een fietstochtje in en rond Hasselt. Je parkeert je auto veilig op de gratis parking en je zit onmiddellijk tussen knooppunt 94 en 237 van het Limburgse fietsenroute-netwerk. Onze onthaalmedewerkers geven je graag tips voor een tochtje in de buurt.