Deze tentoonstellingen moet je in 2019 zeker eens bezoeken

Toffe expo's bezoeken is altijd een fijne uitstap. Alleen, met je partner, met vrienden of met gans je gezin. Een overzicht van tentoonstellingen die je dit jaar zeker op je bucketlist moet zetten...

#1 Berlijn 1912-1932 Tentoonstelling in de Koninkelijke Musea voor Schone Kusnten van België
Nog te bezoeken tot 27.01.2019

Het Berlijn van de jaren 20, een mythische en kosmopolitische metropool, onderging een ongeziene transformatie. De sociale, politieke en technologische veranderingen brachten een heuse omwenteling teweeg in de naoorlogse maatschappij en kunstwereld. “Berlijn 1912-1932” zet deze cruciale periode in de schijnwerpers. Vertrekkend vanuit een Belgisch standpunt ten opzichte van de Duitse kunstwereld, focust de tentoonstelling op een dagelijkse realiteit die schommelt tussen crisis en utopie, ravage en euforie, ellende en decadentie. Deze “Golden Twenties” komen weer tot leven via 200 werken van belangrijke kunstenaars als Otto Dix, Raoul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Aleksandr Rodchenko, Max Beckmann, George Grosz, Hannah Höch
Laat je meeslepen door schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s, films en architectuurelementen en ontdek één van de meest fascinerende periodes uit onze geschiedenis.
Alle info vind je hier

#2 Een reeks tentoonstellingen in het kader van Bruegel 2019
In 2019 viert Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven. In het voorjaar 2019 moet je in Brussel en zijn groene omgeving zijn.
Na Bruegel’s werk en dat van tijdgenoten als Bernard van Orley bewonderd te hebben in Brussel, trek je naar de boerenbuiten om de landschappen die Bruegel schilderde te ontdekken. Het kunstenparcours in Dilbeek brengt je te voet langs de kerk en watermolen die Bruegel schilderde. Onderweg kom je interventies van hedendaagse kunstenaars tegen. In het vlakbij gelegen kasteel van Gaasbeek ontdek je nog meer hedendaags werk geïnspireerd door Bruegel. Ga zeker ook een dagje naar het openluchtmuseum Bokrijk dat je met zijn historische huizen volledig in de wereld van Bruegel brengt. 
In het najaar 2019 pakt Brussel uit met de zwart-wit prenten van Bruegel. Uitzonderlijk wordt deze kwetsbare collectie van de koninklijke bibliotheek aan het publiek getoond. In de middeleeuwse Hallepoort in Brussel brengen ze de wereld van Bruegel terug tot leven via virtual reality.

#3 Bernard van Orley
Brussel en de Renaissance
Van 20 februari tot 26 mei 2019

Bozar in Brussel laat je vanaf 20 februari kennismaken met Bernard van Orley. De ietwat vergeten Van Orley is een spilfiguur in de Renaissance bij ons. Als hofschilder kwam hij al jong in het atelier van grote tijdgenoten. Hij dialogeerde met Dürer en Rafaël. Van overal ter wereld komen bruiklenen naar Brussel. Anouk de Clercq en Marie-Jo Lafontaine voegen een hedendaagse invulling toe, geleidelijkaan een traditie in Bozar.  

#4 20 jaar SMAK GENT
SMAK Gent bestaat 20 jaar en viert dat met een eigenzinnige selectie van 200 werken uit de enorme eigen verzameling. Het motief van de tentoonstelling is het kunstwerk en de kunstenaar, de dieperliggende reden om in Gent een volwaardig museum voor hedendaagse kunst te bouwen om de collectie zichtbaar EN onzichtbaar onder te brengen. Met werk van  Francis Alÿs, Francis Bacon, Marcel Broodthaers, Wim Delvoye,  Berlinde De Bruyckere,  Rinus Van de Velde, Mark Manders, Luc Tuymans, Panamarenko en een flink pak parels van iets minder grote namen. 
 

#5 Pascal Marthine Tayou in Mu.ZEE
Van 6 april 2019 tot 1 september 2019

Tornado is de solotentoonstelling van Pascale Marthine Tayou in Mu.ZEE. Het wordt het sluitstuk van een intense samenwerking die begin 2018 van start ging met een ‘proloog’ getiteld Ik ben Gentenaar. Hierbij wordt – in afwachting van de finale opstelling – op gezette tijden een kunstwerk in een van de collectie-opstellingen in Mu.ZEE toegevoegd. Tayou daagt het museum uit om niet op veilig te spelen maar vanaf dag één samen met hem aan de slag te gaan. Mu.ZEE functioneert in die zin als een laboratorium, waar een aantal ideeën ruimtelijk kunnen worden uitgetest en kort op de bal wordt gespeeld.

#6 Tentoonstellingen bij Autoworld
De meeste auto's zijn vulgaire hinderlijke commerciële voorwerpen, maar in de loop van de voorbije 120 jaar zijn er toch aardig wat fascinerende ontwerpen getekend, die soms ereplaatsen kregen in kunstmusea. Autoworld Brussel besteedt dit jaar aandacht aan 100 jaar Citroën, mooie en avantgardistische modellen genoeg. Op het einde van het jaar komen Britse auto's aan de beurt.  
Meer info vind je hier


Welke tentoonstellingen ga jij zeker bezoeken dit jaar?