Handwerk Bandwerk – Neuzen in een Kempense kleerkast

Van 17 november 2018 tot 22 december 2019 loopt in het Taxandriamuseum de tentoonstelling ‘Handwerk Bandwerk – Neuzen in een Kempense kleerkast’. De expo geeft een textiel- en kostuuminterpretatie aan de verschillende zalen van het museum en put daarvoor uit de rijke collecties van Turnhout en van het Museum Tempelhof in Beerse. Nooit eerder getoonde stukken komen hierbij aan bod.

Concept ‘Handwerk Bandwerk’

Het ‘Huis metten Thoren’, waarin het Taxandriamuseum is ondergebracht, is een 16de-eeuws burgerhuis waar vroeger belangrijke families woonden en op bezoek kwamen. In het gebouw hebben hertogen, edellieden en andere prominenten geslapen. De huidige museumopstelling is opgevat als een ‘hotel’, waar de kamers permanent bewoond worden door historische figuren die elk een stukje van de Kempense geschiedenis vertellen. Zoals het de Kempense gastvrijheid betaamt, is er in het Taxandriamuseum altijd ruimte voor een extra gast, die zijn eigen verhaal mag vertellen.

Het komende jaar is dat de ietwat eigenzinnige Sebastiaan, een student ‘Creatie en Mode’ aan het Heilig Graf in Turnhout. Hij is vooral geïnteresseerd in de kostuumgeschiedenis van de Kempen en bekijkt alle kamers en hun bewoners door een modebril. Speciaal voor hem is de opstelling aangevuld met kleding en textiel uit de collectie van het Museum Tempelhof in Beerse. Gefascineerd en geïnspireerd door de kledij van zijn medegasten voorziet hij de museumzalen tijdens zijn verblijf van eigen, hedendaagse creaties. Het Taxandriamuseum krijgt daardoor een nieuw jasje. Letterlijk en figuurlijk.

Uitwerking

In de jachtkamer leidt de tentoonstelling bijvoorbeeld naar de kleding van boswachters en jagers, en komt hun functie nu minder aan bod. In ‘Land aan de grens’ wordt het schilderij van Frans Loyens over de inhuldiging van de vaart niet gebruikt om het belang van het kanaal te duiden, maar om in detail naar de kledij te kijken die de aanwezigen droegen: zowel van het ‘gewone’ volk als van de burgerij.
Het thema ‘ontwikkeling van de Kempen’ focust op streekdrachten en de centrale rol die Turnhout speelde voor de aankoop van kleding en accessoires. Vanaf de 19de eeuw kon men in de stad terecht voor allerlei kleding en accessoires. Veel bezoekers zullen zich de gerenommeerde kledingwinkels uit de vorige eeuw zeker herinneren. De kamer van de verzamelaar is dan weer dé plek om meer intrigerende kledingstukken of zeldzame accessoires te tonen. En welk textiel belangrijk was tijdens de twee wereldoorlogen verneemt het publiek in ‘Stad zonder muren’. Ook de andere themakamers krijgen op deze manier een vestimentaire invalshoek. De kleren maken immers al eeuwenlang de m/v/x.

Samenwerkingen

  • ‘Handwerk Bandwerk’ is samengesteld door curator Frieda Sorber, die sinds 1976 voor het  ModeMuseum Antwerpen (www.momu.be) werkt (vanaf 2000 onder deze naam).
    Vanuit een ruime belangstelling voor textiel en kostuum reisde zij de wereld rond en publiceerde ondermeer over textiel en kostuum uit Marokko, middeleeuws textiel uit Vlaamse kerkschatten, besloten hofjes, kant, en kostuum uit de 17de en 18de eeuw. Frieda werkt op dit ogenblik aan twee grote projecten: de heropeningstentoonstelling (2020) van het tijdelijk gesloten ModeMuseum: “Kant, productie en handel in Antwerpen 1550-1750” en aan een expo over sits en bedrukt katoen voor het kasteel van Hingene, waarvan de opening eveneens is voorzien in 2020.
    Rondstruinen in de collecties van het Museum Tempelhof in Beerse en het Taxandriamuseum in Turnhout betekende een welgekomen en vaak verrassend intermezzo voor haar. Naar eigen zeggen zitten in beide collecties mooie verhalen verborgen die in deze tentoonstelling aan bod komen. 
  • Atelier 20+03 o.l.v. Kris De Hoon zorgde voor de scenografie. (www.twintigplusnuldrie.be). Eerder deed  het atelier dit al voor de expo ‘Vondsten Vertellen’ en ‘Project I” (beide Taxandriamuseum) en ‘Kartonnen Wapens’ (Museum van de Speelkaart).
  • Het hedendaagse luik van ‘Sebastiaan’ wordt opgenomen door leerlingen van de modeafdelingen van het Heilig Graf Turnhout o.l.v. Els Gijs
  • En ook studenten fotografie van CVO EduKempen o.l.v. Griet Verwaest tonen recent werk met als thema ‘textiel en kleding’.

In de loop van 2019 worden verschillende publieksactiviteiten uitgewerkt, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Praktische info

Taxandriamuseum

Begijnenstraat 28, Turnhout

+32 14 43 63 35, taxandriamuseum@turnhout.be - www.taxandriamuseum.be

Facebook, Instagram, Twitter: Musea Turnhout

Openingsuren:

Dinsdag tot zaterdag: 14 tot 17 uur - zondag: 11 tot 17 uur
Vaste sluitingsdag: maandag

Tijdens de eindejaarsperiode is het Taxandriamuseum gesloten van 24 december 2018 tot 2 januari 2019.

Toegang:

5 euro, korting: 3 euro, jonger dan 18 jaar: gratis

Combiticket met het Speelkaarten- en het Begijnhofmuseum: 7,50 euro

Gratis toegang op zondag 28 april 2019 (Erfgoeddag), zondag 8 september 2019 (Open Monumentendag) en zondag 15 september 2019 (opening cultuurseizoen).

Elke dinsdag van juli en augustusis het museum eveneens gratis toegankelijk. Dan start om 14 uur een gratis rondleiding en demonstreren de vaste kantdames van het museum hun ambacht.

Rondleidingen:

50 euro + 5 euro dossierkosten

Te reserveren bij Toerisme & UiT: gidsen@turnhout.be – +32 14 44 33 55

Kantdemonstraties bij een groepsbezoek: gratis – te reserveren in het museum.

Het Taxandriamuseum maakt deel uit van het stedelijke Archief & Musea Turnhout en wordt gesteund door de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.