STAM opent twee foto-expo's over de Gentse binnenring en Gent in WO II

Deze zomer is in het STAM natuurlijk de vaste waarde 'Het verhaal van Gent' te zien, maar daarbovenop zijn er van 30 juni t.e.m. 17 september 2017, gelijktijdig met het Fotofestival 80 Days of Summer, ook nog twee foto-expo's: binnen 'In de baan van de Ring' en buiten in de tuinen 'Gent, bezette stad'.

in de baan van de ring

Er kronkelt een onzichtbare muur rond Gent. Een muur van asfalt en fijn stof die wijken scheidt en verbindt. Waar ooit stadswallen stonden, ligt nu een stadsring. Iedere dag rollen er duizenden voertuigen over. De mensen in hun wagens letten hoofdzakelijk op het verkeer. Dat er ook leven is langs de ring, ontgaat ze. Fotograaf Tom Verbruggen drukt de pauzeknop in. Hij bevriest de chaos en onthult de schoonheid van het leven langs de R40. Observaties van reporter Tim F. Van der Mensbrugghe vullen zijn beeldenreeks aan. Het geheel is een nieuwe wandeling langs een eeuwenoud traject.

In de baan van de ring is een project van Tom Verbruggen en Tim F. Van der Mensbrugghe dat plaatsvindt in het STAM. 

Klik hier voor meer informatie over de expo, randprogrammatie en de bijhorende publicatie.

gent, bezette stad

gent, 1914-1918

Gent lag tijdens de Eerste Wereldoorlog ver van het front, maar dat betekent niet dat het conflict aan de stad voorbijging, integendeel. Op 12 oktober 1914 arriveerden de Duitse troepen in de stad, het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting. Gent viel onder militair bestuur, waardoor de levensomstandigheden er bijzonder hard waren en er nauwelijks contact was met de rest van het land. De Gentenaren leden onder massale werkloosheid en een steeds nijpender voedselschaarste. Het dagelijks leven werd gedomineerd door voortdurende opeisingen, controles en een strenge censuur. De trieste hoogtepunten waren de deportatie van 12.000 arbeiders en de executie van 52 burgers.

STAM, zomer 2017

Deze zomer vertelt het STAM dit verhaal met een fototentoonstelling buiten in zijn voortuinen.

Foto’s, tijdens de oorlog gemaakt door de bezetter en behorende tot de collectie van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), worden geconfronteerd met tekst- en beeldmateriaal van het Gentse Stadsarchief. Daaruit blijkt dat de foto’s soms meer vertellen dan we op het eerste zicht denken, maar evengoed een vertekend beeld kunnen geven van de dagelijkse realiteit.

De Duitse Negatieven (KIK) en het Kriegsalbum (Stadsarchief Gent) zijn digitaal te doorbladeren in de STAMinkomhal tijdens de openingsuren van het STAM.

I.s.m. het K.I.K. en het Stadsarchief Gent. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.