Van bedevaartsoord tot wandel- en fietsparadijs

De schilderachtige abdij Ten Putte bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel in 1070 vermoord werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf. In 1578 werd de oude abdij verwoest door de geuzen. De zusters benedictinessen moesten vluchten en richtten een nieuwe abdij op in Brugge. In 1891 keerden een aantal zusters naar Gistel terug en namen hun intrek in het nieuwe neogotische klooster, gebouwd o.l.v. J.B. Bethune. Tijdens de periode 1952-1959 werd de abdij grondig verbouwd. Momenteel wordt ze bewoond door de religieuze gemeenschap Moeder van Vrede.

Abdij Ten Putte is tot vandaag een populair bedevaartsoord waar je heel wat kan beleven. Op het domein bevindt zich onder andere het Sint-Godelievemuseum.

Credo de kraai: een kras verhaal over Sint-Godelieve

‘Credo, de kraai’ is een prachtige filmische evocatie van het leven van Sint-Godelieve, gezien door het oog van een kraai. Credo geeft je een inzicht in het leven van de heilige: een pakkend verhaal over trouw, vertrouwen, ontrouw, doodslag, maar vooral over geloof. De film wordt tijdens het seizoen dagelijks vertoond. Kijk zeker even de openingsuren na op de website van het museum.

Heerlijk wandelen en fietsen

Volg een uitgestippelde erfgoedwandeling die je langs alle interessante plekjes van het abdijdomein brengt. Je kan de wandelbrochure met historische uitleg ter plaatse verkrijgen.  De abdij is ook een geliefde halte voor fietsers.

Leuk voor families

Speciaal voor families met kinderen tussen 10 en 14 jaar is er de Kriskrasroute: een QR-zoektocht met de fiets in de omgeving van Gistel. Je kan kiezen tussen een route van ongeveer 30km of een kortere variant van zo'n 20km. Het parcours is uitgetekend op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland, starten en eindigen doe je op de parking van de Abdij Ten Putte.

Genieten van de abdijkeuken en de boomgaard

De abdij beschikt over een modern onthaalcentrum met cafetaria. Je kan er genieten van verschillende  trappistenbieren, vers abdijbrood met beleg, gebak en tal van koude en warme dranken. Bij mooi weer kan je ook zitten op een groot zonneterras met zicht op de boomgaard.  Wil de cafetaria en onthaalruimte huren? Dat kan. Neem contact op met  info@moedervanvrede.be