Antitankgracht en Kasteel van Roost

Van verdedigingstoren tot speeltuin met een verhaal

Waar vroeger het kasteel van Roost stond, vind je nu een prachtige speeltuin met een stevige dosis geschiedenis.  De oude verdedigingstoren is omgevormd tot een heuse speeltoren en dat allemaal met recuperatiemateriaal. Het kasteel diende als verdedigingswerk langs de Dijle tot het in 1828 werd afgebroken.

Ruim een eeuw later werd de kasteelsite doorsneden door de aanleg van een nieuw verdedigingsmechanisme: de Antitankgracht. Die gracht maakte deel uit van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren 1930. Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de gracht over, vandaag vind je er een verbazingwekkende biodiversiteit én een reeks kunstwerken aan de betonmuur.

Ravotten in een natuurlijke speelomgeving

De oude woontoren van het kasteel is ingericht als speeltoren. Het neerhof, de oude binnenplaats van het kasteel,  is ingericht voor de kleinste kinderen. Ook de boomstammen over de gracht, de  kanonskogels en de boomgaard.

Organiseer hier je eigen evenement

Op deze plek kan je een kleinschalig evenement organiseren. De kasteelzone kan zelfs ingericht worden als podium. Neem hiervoor steeds contact op met de gemeente Haacht.

Oorlogsmonumenten en kamsalamanders

De Antitankgracht vormde de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem. Sinds 2001 is dit plekje erkend als natuurreservaat: er komen zeldzame soorten voor, zoals de kamsalamander. Je kan de gracht ontdekken tijdens een wandeling met gids, aan te vragen via de dienst Toerisme.