Het Belfort van Gent met befaamde ‘Klokke Roeland’

Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. De 95 m hoge toren was vroeger het symbool van de macht van het volk in het rijke middeleeuwse verleden van de stad. Het Belfort was ook het economische centrum van de lakenindustrie, want de aangrenzende Lakenhallen, een handelsplaats voor het laken, maakt deel uit van hetzelfde complex.

Ook nu blijft de toren een symbool van de stad. Het belfort beklimmen is geen eenvoudige klus. Je moet heel wat trappen overwinnen, maar de beloning is een fabelachtig uitzicht over de stad waar Leie en Schelde samenkomen. Verder vind je er de bekendste klok van het land: Klokke Roeland. In de middeleeuwen gaf de klok aan wanneer er ergens brand was, nu haalt een beiaardier er een prachtig geluid uit. Het Belfort van Gent staat vandaag samen met 23 Vlaamse en 6 Waalse andere belforten op de werelderfgoedlijst. 

Wist je trouwens dat je ook een nocturne kan boeken in het Belfort?

Op elke verdieping een museum

Op elke verdieping van het belfort is een klein museum ingericht, waarin verschillende thema’s worden behandeld. Heb je graag wat ‘inside information’ wanneer je het belfort bezoekt? Reserveer dan een gids voor jouw bezoek, die je anderhalf uur lang zal wijzen op elk klein detail van deze stenen kolos.

 

Het spel van de slotenmaker

In "Het spel van de Slotenmaker" leren kinderen van 6 tot 12 jaar het Gentse belfort beter kennen. Het spel van de Slotenmaker is een speelse en interactieve rondleiding boordevol weetjes en opdrachtjes. Wie krijgt als eerste de sleutels in de handen die de o zo belangrijke middeleeuwse kist openen? 

Van Eyck zoektocht

Geen betere manier om Gent te leren kennen dan spelenderwijs. Tijdens deze stadszoektocht verneem je tal van wetenswaardigheden over de stad Gent, over Jan Van Eyck, over het Lam Gods en zeker ook over de merkwaardige diefstal van het nog steeds niet teruggevonden paneel met de Rechtvaardige Rechters. De zoektocht is te koop aan de balie van het belfort tijdens de openingsuren.

Op pad met een app

Bezoekers met een Androidtoestel kunnen in de Google Play Store gratis de belfortApp downloaden. Deze app geeft niet alle info die je wil over het monument, maar geeft je tijdens de rondgang ook nog eens informatie over alle andere monumenten die je vanop het belfort ziet. De app is beschikbaar in 7 talen; Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Russisch. Download de app via de Google Play Store of door verder te klikken op dit item.

Je verjaardagsfeestje op exclusieve locatie?

Vier je verjaardag in het belfort van Gent! Samen met de jarige gaan de allerkleinsten op zoek naar de schat van het belfort. De jarige wordt getooid en gekroond en nadien volgt nog een hapje en een drankje. Voor meer info i.v.m. het organiseren van evenementen in het Belfort kan u contact opnemen met Astoria vzw. 

Kinderen worden minibeiaardier

Willen jouw kinderen of kleinkinderen graag hun favoriete liedjes over de stad laten weergalmen? Dan zijn ze welkom bij stadsbeiaardier Kenneth Theunissen. Hij helpt hen om als een volleerd klokkenspeler muziek over de stad te strooien. Minibeiaardiers zijn tussen 3 en 12 jaar en kunnen iedere laatste zondag van de maand tussen 11u en 12u hun favoriete deuntje kwijt in het belfort. Vooraf inschrijven via info@artoria.be!