Bezoekerscentrum Merksplas Kolonie

Het bijzondere verleden van de Koloniën van Weldadigheid

Wortel en Merksplas waren respectievelijk de vijfde en zevende kolonie in een sociaal experiment aan het einde van de negentiende eeuw. Het project heette zo romantisch ‘Koloniën van weldadigheid’, maar na de Belgische Onafhankelijkheid veranderde het gebouw van bestemming. Het werd een overheidsinstelling waar bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Ondertussen is die periode voorbij, maar nog niet vergeten. 

Tot in 1993 woonden en werkten er landlopers. Ondertussen zijn ze verdwenen, maar de sporen van het verleden zijn nog duidelijk zichtbaar in het Kempische landschap: de enorme, statige gebouwen met hun brede dreven ertussen herinneren aan de geschiedenis.

Shop
Restaurant of snacks
Bar, cafetaria en/of drankenautomaat
Wifi voor bezoekers beschikbaar
Parking
Groepen en families
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Ontdek bezoekerscentrum 5-7

Maak kennis met het Kempische koloniale verleden in het bezoekerscentrum 5-7. Luister naar persoonlijke verhalen van landlopers, kijk naar een korte film of vlieg virtueel over het landschap.

Wandelen, fietsen en paardrijden

Wandel of fiets door de statige dreven van de kolonie, of ontdek de omgeving te paard! Het ruiternetwerk loopt van Hoogstraten tot Merksplas, zo’n 190 km rijplezier. Raadpleeg de wandelagenda voor een overzicht van wandelingen en data.