Brouwerij De Leeuw

Van brouwerij naar stadsarchief

De voormalige brouwerij De Leeuw dateert uit 1871. Zowel zijn architecturale als industrieel-archeologische waarde wordt gekoesterd. 

Tussen 2000 en 2006 liet de gemeente Zedelgem de brouwerij restaureren. Het gebouw kreeg een nieuw leven als gemeentearchief, lokaal erfgoedhuis en culturele ontmoetingsruimte. De gemeente Zedelgem bewaart er momenteel een groot aantal documenten (1000 strekkende meter!) uit de negentiende en twintigste eeuw. Het bevat daarnaast enkele interessante privé-archieven, een rijke collectie oude foto's, prentbriefkaarten, een verzameling bidprentjes en rouwbrieven, affiches, oude kaarten en veel meer. 

Het is de ambitie van de gemeente om het gemeentearchief uit te bouwen tot een volwaardig lokaal-historisch documentatiecentrum, waarin alle aspecten van het plaatselijke leven aan bod komen. 

Rondleiding met gids

 

Boek een rondleiding met gids voor jou en je vrienden of familieleden. Een gids kost  € 75 voor de gids (1,5 uur). Prijs is inclusief degustatie van een Zilleghems Leeuwbier. Info en reservatie via: 050/28.86.05 of toerisme@zedelgem.be.

Locatieverhuur

Boek met jouw vereniging of organisatie de polyvalente zaal voor vergaderingen of evenementen! Met zijn oppervlakte van maar liefst 126 m2 is er plaats voor 90 personen, ideaal voor lezingen, tentoonstellingen, clubactiviteiten... De ruimte is helaas niet geschikt voor maaltijden. Reserveer via evenementen@zedelgem.be.