Oudste familiebrouwerij van België

Brouwerij Roman ligt in Oudenaarde, in het hart van de Vlaamse Ardennen. In de oudste familiebrouwerij van het land wordt de passie voor het brouwen al overgedragen van generatie op generatie sinds 1545.

Het verhaal van start bij Joos Roman die in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde, een bed and breakfast avant la lettre uitbaatte: “De Clocke”. Er was een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en natuurlijk ook een brouwerij. Bier brouwen was toen maar één van de vele activiteiten van de familie Roman. Het was pas jaren later, toen de volgende generaties aan het roer kwamen, dat bier brouwen dé hoofdactiviteit van de familie werd.

Net voor de Tweede Wereldoorlog bereikte de brouwerij een hoogtepunt met hun verkoop van ‘oudenaards Bruin’, het streekproduct bij uitstek. Na de oorlog kende de brouwerij een nieuwe bloeiperiode dankzij de komst van Romy Pils.

Bezoek de brouwerij met gids

Ontdek het verhaal van de familiebrouwerij, overgedragen van generatie op generatie sinds 1545, ervaar het brouwproces en proef de passie voor bier! Volg een rondleiding met gids, geniet van  een degustatie en ontvang een geschenkje. 

Opgelet: in de brouwerij moeten veel trappen overwonnen worden. Voor mensen die slecht te been zijn of rolstoelgebruikers is het helaas niet mogelijk om de toer te volgen.

Een variëteit aan speciaalbier

Onder leiding van Louis Roman transformeerde de brouwerij bedrijf dat vooral pils brouwde naar een brouwerij met een variëteit aan speciaalbier. Evenwichtige bieren die bij een breed publiek van bierliefhebbers in de smaak vallen en die ook regelmatig prijzen winnen in competities. Met de komst van Sloeber (1983), Ename Abdijbieren (1990), Mater witbier (1993), Black hole (2005) en Gentse Strop (2011) werd een nieuwe stroomversnelling in de brouwerij een feit.

14 generaties brouwers

Passie voor bier zit in de genen: vandaag staan Carlo en Lode Roman aan het hoofd van de brouwerij. Met gevoel voor traditie én oog voor innovatie brengen streven zij na 14 generaties nog steeds de perfectie na.