Lokale keuken, cultuur en toerisme in De Bottelarij

Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek (Wellen) vind je de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1890 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en, voor zijn tijd, ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen, brouwzaal, enz. AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het Bottelarijgebouw. Het woonhuis en andere delen van de voormalige brouwerijgebouwen zijn geen eigendom van AKSI en zijn niet publiek toegankelijk.

De visie van de Bottelarij

De Bottelarij is niet af... en toch weer wel. Er wordt gewerkt, verwelkomd, vergaderd, geëxposeerd, bewonderd. Er wordt geïnvesteerd, stukje bij beetje, als er middelen zijn. Intussen leeft en werkt de Bottelarij in het moment, geeft het werk aan bijzondere mensen die elders geen kansen kregen. Tevens verleent het ondersteunende diensten aan gezinnen en bedrijven in de regio, brengt het kunst naar Haspengouw en gastvrijheid naar de bezoekers. Hier en nu. AKSI, waar de Bottelarij deel van uitmaakt is een sociaal-economische organisatie bestaande uit een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in isoleren, een schoonmaakbedrijf en de Bottelarij. In totaal zijn er meer dan 140 medewerkers actief. Af zal het misschien nooit zijn, maar inspireren doet het nu al. Verleden en toekomst, voelbaar aanwezig in het nu.

Beleef de wondere wereld van de Welwezens

Een verhaal leidt je in de wondere wereld van de Welwezens. Kinderen leren spelenderwijs heel wat over het platteland en zijn fruit. Na de leuke zoektocht, is er de mogelijkheid om gezellig neer te ploffen in het restaurant van de Bottelarij voor Wonderbaarlijke Welwezenhapjes!

De Bokkenrijders achterna

Wellen werd lang geteisterd door de zogenaamde Bokkenrijders. Wat er zich al die jaren precies heeft afgespeeld, ontdek je tijdens een spannende fietstocht. In 2017 werd Wellen uitgeroepen tot officiële Bokkenrijdersgemeente. Het gemeentebestuur ontving hiervoor een oorkonde en een Bokkenrijdersvlag. Deze vlag wappert nu elk jaar aan het gemeentehuis op 11 mei, op de internationale Bokkenrijdersdag.

Voor je kan starten heb je een login nodig. Deze kan je ophalen in de Bottelarij.

Zalig wandelen

Er vertrekken enkele zeer mooie wandelingen pal voor de deur van de Bottelarij! Ze nemen je mee langs fruitplantages en laten je het groene Haspengouw ontdekken. Klik snel door en ontdek de verschillende wandelroutes.

Spring op fiets

 Zelfstandig, stabiel & veilig de weg op met een fiets? Vind je het leuk om er samen op uit te gaan, maar overheerst de angst om de controle over de fiets te verliezen? Kies dan voor onze duofiets. De duofiets maakt het mogelijk om mobiel te zijn én fietsplezier te hebben, onbeperkt.

Ook aan jonge gezinnen is er gedacht. De Urban Arrow Family is een bakfiets met elektrische trapondersteuning waarmee je met je kinderen veilig en snel manoeuvreert. De fiets heeft een licht aluminium frame en is gemakkelijk wendbaar, zodat je soepel door het verkeer zigzagt. Dé ideale manier om Haspengouw te ontdekken!

Smakelijk genieten

Geniet van Limburgse streekgerechten of proef van een multiculturele keuken. Het eetcafé biedt voor ieder wat wils: overheerlijke zelfgebakken taarten,  zoete en hartige pannenkoeken, stoofvlees met streekproducten, een Irakees of Indisch gerecht, een uitgebreid assortiment Limburgse bieren, thee en koffie’s met veel verschillende smaken en garnituren.

Spring binnen en laat je verrassen en verwennen!

Cultuur in verschillende vormen

De Bottelarij vormt het decor voor concertdiners, cinemadiners, kinderfilmnamiddagen, lezingen, workshops, boekvoorstellingen en veel meer. 

Maandelijks kan je in de Bottelarij terecht voor twee tentoonstellingen.  Bekijk de culturele kalender en ontdek wat er allemaal te beleven valt.