De Centrale: Van elektriciteitscentrale naar interculturele ontmoetingsplek

Ooit sierden vijf schoorstenen het Gentse panorama. Vandaag blijft enkel deze van de huidige EFD-Luminus-elektriciteitscentrale over. Het was de allereerste in ons land die werkte op wisselstroom.

Sinds de jaren 80 zijn de oude, met cokes aangedreven generatoren van de stedelijke elektriciteitscentrale aan de Ham koud gezet.

Mentale energieproductie

Er wordt nog steeds energie geproduceerd in de voormalige elektriciteitscentrale. Geen echte energie, maar wel mentale. Met een wereldrestaurant, muziekschool, café en rijk aanbod aan cultuur, is er altijd wel iets te doen.

De muziekprogrammatie van De Centrale refereert aan de diversiteit in Gent en in Vlaanderen. Ze verbindt mensen. Veel meer dan bij een concert of een optreden, word je in De Centrale een toeschouwer van het prachtige heden dat flirt met het fascinerende verleden.

De centrale als locatie voor jouw volgende evenement?

De verschillende polyvalente ruimtes van De Centrale staan ter beschikking van derden, voor het organiseren van voorstellingen, repetities, theater- en filmvoorstellingen, workshops, cursussen en vergaderingen. 

Divers muziekcentrum

De Centrale zet in op creatie en presentatie van muziek die verwijst naar de diversiteit van de stedelijke bevolking. De Centrale organiseert diverse podiumkunsten, met etnisch-culturele diversiteit als uitgangspunt. De verschillende polyvalente ruimtes worden ter beschikking gesteld voor voorstellingen, repetities, theater- en filmvoorstellingen, workshops, cursussen en vergaderingen.