Fort van Oelegem
Oorlogsmonument en vleermuizenoverwinteringsplaats
Het Fort van Oelegem is een betonnen pantserfort, gebouwd in de periode 1909-1914, in het kader van de uitbreiding van de Versterkte Stelling Antwerpen (militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen). Het was destijds het zwaarst bewapende en tevens grootste fort van de Antwerpse buitenlinie. Tijdens de slag om Antwerpen anno 1914 lag Fort Oelegem buiten de eigenlijke aanvalszone en ontsnapte het zo aan vernietiging door de zware Duitse belegeringsartillerie. Het kwam wel in actie met beschietingen op de naburige forten en bruggen die reeds waren overgenomen door de Duitsers.
Tijdens het Interbellum werd het fort omgebouwd tot een infanteriesteunpunt. In mei 1940 speelt het geen enkele strategische rol meer, maar einde 1944 wordt het wel een communicatiecentrum voor de geallieerde luchtdoelbatterijen bij de verdediging van de Antwerpse haven tegen V1-bommen. Na WOII wordt het fort militair gedeclasseerd, verwaarloosd en leeggeplunderd. In 1984 kwam het in beheer van de Werkgroep Fort Oelegem van de jongerenorganisatie voor natuurstudie en milieubehoud “Natuur 2000” die er een natuureducatief centrum van maakt, annex vleermuizen-overwinteringsreservaat.
Sinds 1995 is het Fort Oelegem geklasseerd als monument.
Op ontdekking met een gids
Kom naar Fort Oelegem en verken het geschiedenisrijke fort in het bijzijn van een gids. Het fort bewees zijn dienst gedurende de twee wereldoorlogen en doet dat nu nog steeds als vleermuizenoverwinteringsplaats en oorlogsmonument.