Getijdenmolen
De enige nog functionerende getijdenmolen in Vlaanderen
De getijdenmolen in Kruibeke is de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen en heeft het grootste binnenwaterrad van Belgiƫ. Een bijzondere plek!
Graan molen op het ritme van de getijdenDe Spaanse Molen maalt graan op het tempo van de getijden. Bij vloed wordt een spaarvijver vol water gelaten, en bij eb drijft dit opgespaarde water het waterrad aan. Eind 12de eeuw bevond zich op deze plek al een watermolen. De getijdenmolen werd in 1517 gebouwd en was in handen van de graaf van Vlaanderen en de stad Rupelmonde. Op de rechteroever maalde hij rogge en boomschors en op de linkeroever tarwe. Na een brand in 1567 kwam de molen volledig in handen van de graven van Vlaanderen die de getijdenmolen op de resten van de vorige herbouwden.
Vernieuwend ijzeren waterradIn 1924 verving een groot ijzeren waterrad de vroegere twee waterraderen. Poncelet, een ingenieur uit het leger van Napoleon, ontwierp dit mechanisme dat voor een groot rendement zorgde. Het rad kon zo namelijk vier molenstenen tegelijk aandrijven. In 1996 werd de molen gerestaureerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Het gebouw met indrukwekkend eiken dakgebinte ziet er vandaag nog net zo uit als in de 16de eeuw.
Terug in de tijd
Stap binnen in een florissant stuk geschiedenis waar handel, ambacht, technologie en natuur samen hand in hand gaan. Ontdek hoe het tij vanuit de Noordzee hier het malen van graan mogelijk maakte, hoe de molen werkt, wat het verschil is tussen meel en bloem en hoeveel molenwoorden er in onze taal zijn binnengeslopen. Jong en oud leren hier bij!
Rondleiding door de molenaar
Laat je door de molenaar inleiden in de geheimen van het molenaarsambacht. Via de maalkalender kom je te weten wanneer de molen in werking is. Groepen vanaf 15 personen enkel onder begeleiding van een gemeentelijke gids. Hiervoor kan je een gidsbeurt aanvragen.