Huisje Nys - Vermoote

Met Jommeke en Filip naar het Koksijde van 100 jaar geleden

Het huisje Nys-Vermoote werd tussen 1855 en 1865 gebouwd door Carol Nys, grootvader van striptekenaar Jef Nys. Carolus had destijds nooit kunnen denken dat zijn huis later als Jommekeshuis de geschiedenis zou ingaan en beschermd zou worden als monument. Nadien namen ook dochter Mathilde en haar man Isidoor, tante en oom van Jef, hun intrek in het huisje.

Jef Nys, de ondertussen overleden geestelijke vader van Jommeke, bracht er als jonge snaak een groot deel van zijn jeugd door met zijn oom en grootvader. Hij leerde er vissen en was er getuige van het harde labeur van een keuterboer-visser. Hij zag er ook hoe het rustieke vissersdorp Koksijde zich geleidelijk aan ontpopte tot een florissante toeristische badplaats. Het charmante vissershuisje werd in 2003 omgebouwd tot een klein museum met focus op de historische evolutie van Koksijde en met uiteraard ook de nodige aandacht voor Jommeke.

Het huisje werd ingericht met authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962), een heemkundige die onderzoek deed naar de abdijsite Ten Duinen. Verwacht je vooral niet aan een saai museumbezoek want Jommeke leidt je er rond, samen met zijn trouwe vriend Flip.  

 

Op stap met een gids

Gidsbeurten zijn mogelijk doorheen het jaar. Huisje Nys-Vermoote kan ook geboekt worden voor klasgroepen met gids (60€ per gids voor 20 personen). 

Voor de allerkleinsten

Aan de hand van authentieke tekeningen van Jef Nys en zijn kleindochter en typische oude postkaartzichten keer je terug in de tijd naar het Koksijde van 100 jaar geleden. Speciaal voor kinderen is er een pakket met fotozoektocht, quiz, doe-​opdrachtjes, knutsel-​ en kleuropdrachten die uitgevoerd kunnen worden in onze kinderhoek.