Jeneverstokerij Van Damme

De laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux

Jeneverstokerij van Damme is een begrip in Oost-Vlaanderen. De jenever wordt er nog steeds volgens de ambachtelijke methodes uit de 19de eeuw gestookt. De Balegemse stokerij is de laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux. Dat betekent dat het graan voor de geestrijke drank op de boerderij zelf wordt geteelt, de alcohol wordt er binnen de muren gestookt en de mest voor het land wordt door de eigen runderen geleverd.

Op 8 februari 2010 tekende minister Geert Bourgeois het beschermingsbesluit voor Stokerij Van Damme. Daarmee werden de hoeve en de originele stookinstallatie uit 1862 beschermd als erfgoed. De stoommachine draait nog op volle toeren. Net als in haar beginjaren nog steeds op kolen en niet op elektriciteit.

Overnachten op de boerderij

In de vierkantshoeve zijn 6 gastenkamers en een ruime zolderkamer (tot 6 personen) beschikbaar, met uitzicht op de natuur.  Je krijgt daarbij het heerlijke  'ontbijt van zonnestralen' in een open ontbijtruimte.

Rondleiding van korrel tot borrel

Jeneverstokerij Vandamme brouwt zelf: Vanuit de grond tot in de mond.  Reserveer een bezoek met gids en ontdek alle geheimen van de stokerij.

Uitrusten in 't Koffiehuis

Tussen de dikke muren van de boerderij aan de jeneverstokerij bevindt zich ook ’t Koffiehuis. Naast koffie en een gebakje kan er (uiteraard) ook jenever gedronken worden.