Ontdek het bakstenen verleden van Brik Boom

Museum voor het verhaal van de Boomse baksteen

Als stenen konden vertellen, dan vertelden ze ongetwijfeld het verhaal van Brik Boom. Deze oude steenbakkerij in het gehucht Noeveren is een stille getuige van het rijke industriële verleden van de streek. In het bezoekerscentrum in de imposante ringoven ontdek je er alles over. Of laat je tijdens een rondleiding op sleeptouw nemen door één van de bevlogen gidsen. Tijdens je bezoek leer je niet alleen alles over het hele proces van klei tot baksteen, maar ontdek je ook het menselijke en vaak harde verhaal achter de stenen. Zo bezoek je tijdens je rondleiding ook één van de typische arbeidershuisjes. Hier zie je wat de armzalige woon- en leefomstandigheden waren van een gemiddeld kroostrijk gezin in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Kortom, Brik Boom is een levendig verhaal dat nog lang blijft nazinderen. 

Authentieke volkscafés

Na je bezoek kan je genieten van een drankje in het museumcafé ’t Baksteentje, ondergebracht in de vroegere paardenstal. Ook een bezoekje aan het oudste steenbakkerscafé ‘De Koophandel’ is de moeite waard. Hier kregen de steenbakkers hun loon uitbetaald, om het meteen ook uit te geven.

Ontdek Noeveren en de Rupelstreek

Combineer je bezoek aan Brik Boom met een fietstocht door de Rupelstreek of een wandeling door Noeveren. In dit oude steenbakkersgehucht, beschermd als dorpsgezicht, voel je de geschiedenis nog achter elke hoek.

Rondleiding in groep of met de klas

Bezoek het steenbakkerijmuseum ook eens in groep of met de klas. Een ervaren gids leidt jullie mee naar het steenbakkerijverleden van de Rupelstreek in al haar facetten. Vergeet zeker jullie bezoek en gids niet te reserveren.

©Ineke Gebreurs
©Ineke Gebreurs
©Ineke Gebreurs
©Ineke Gebreurs