Scheepvaartmuseum Baasrode

19e-Eeuwse scheepsbouwnijverheid in een 15e-eeuws handelscentrum aan de Schelde

Baasrode was in de 15de eeuw een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde in Oost-Vlaanderen, dagelijks meerden er verschillende schepen uit Antwerpen aan. Daarnaast werden er nieuwe boten gebouwd, die scheepsbouwnijverheid bereikte zijn hoogtepunt in de 19de eeuw. In 1986 sloot de laatste werkplaats echter de deuren. Op dat moment leken de Scheepswerven Baasrode gedoemd om te verdwijnen, maar dankzij de volharding van enkele idealisten werd hun voortbestaan verzekerd. Op een terrein van 3 ha vinden we op dit moment een schat aan industrieel erfgoed, samengevoegd in een scheepvaartmuseum, toegankelijk voor publiek. Ze bevat twee elementen:

Ten eerste is er de authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Het is een beschermd gebouw uit 1830 met prachtige plafondschilderingen en muurfresco’s.
Hierin bevindt zich het museum, het schetst een globaal beeld van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de 19de en 20ste eeuw. Het bevat een galerij voor gelegenheidstentoonstellingen en een gezellig café met zicht op de site.

Vervolgens kan de toeschouwer het oorspronkelijke werfterrein bezoeken. Aan de droogdokken ligt een spits (binnenschip) die op de werf zelf is gebouwd (1938), en door vrijwilligers op dit moment volledig wordt gerestaureerd. De werven zijn sinds 1993 integraal beschermd en voor het grootste deel eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen. 

Het pronkstuk is de Rosalie. Deze prachtige replica (16 m.) van de Baasroodse palingbotter zal - 100 jaar na zijn verdwijnen - opnieuw de zeilen hijsen dankzij het werk van de erfgoedvereniging.

Vergeet tot slot ook niet de unieke houten loods en de originele ateliers met oorspronkelijke machines voor metaalbouw te bezoeken!

Op cruise

Kijk op de website om te weten te komen wanneer er een cruise van één dag georganiseerd wordt! Vaar mee met jouw droomschip!

Interactieve tentoonstellingen

Af en toe worden er op de site van het Scheepvaartmuseum tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. De bezoeker kan er zijn ogen uitkijken op prachtige boten, en soms zelfs zijn eigen creativiteit de vrije loop laten met een mini-projectje. 

Van hout naar ijzer

Vanaf 1900 werd er overgeschakeld van hout naar ijzer voor het maken van schepen. Die verandering bracht een aantal technische aanpassingen met zich mee. Ontdek dat productieproces in het Atelier van Praet.