Actieve molen als beschermd monument en dorpsgezicht

De Sevensmolen is een molen met woonhuis dat gebouwd werd in 1891, de wieken hebben een diameter van 24 meter. Daar werd toen het brood voor de omliggende gemeente gemaakt. In 1906 werd ze verkocht aan de familie Sevens, die er een mechaniek aan bouwden om de wieken te kunnen laten draaien als er geen wind was. Tot de jaren ’60 was de molen actief, daarna begon het verval in te treden. 

Op het einde van de jaren ’90 kocht de Gemeente Bocholt de molen, en werd de Heemkundige Kring van Kaulille erin ondergebracht. Vrijwilligers uit deze vereniging restaureerden het gebouw, en in 2010 gingen er opnieuw vrijwillige molenaars aan de slag. Zij groepeerden zich onder de Kauliller Molenvrienden, en organiseren maaldemonstraties, molenactiviteiten en andere evenementen. In 1994 werden de molen en de omgeving geklasseerd als beschermd monument en dorpsgezicht. De oude molen leeft weer.

Van akker tot bakker

Het project ‘van akker tot bakker’ is specifiek voor scholen uitgewerkt. Maak kennis met oude graansoorten op demoveldjes, verspreid over het terrein.

Ontdek ook deze monumenten in Bocholt

Je geniet ook in deze monumenten van voordelen met je Open Monumentenkaart