Sint-Carolus Borromeuskerk

Een kerk die tot de verbeelding spreekt

Het uitzonderlijk rijk patrimonium van de Sint-Carolus Borromeuskerk (1615-21), de relatie met de Antwerpse jezuïeten en de persoonlijke bijdrage van Peter Paul Rubens (1577-1640) aan het ontwerp van de kerk en haar interieur, spreken tot de verbeelding. De kunstschatten – ondanks de verwoestende brand in 1718 en de (tijdelijke) opheffing van de Sociëteit van Jezus in 1773 – zijn van internationaal niveau.  De iconografie van de Sint-Carolus Borromeuskerk geeft een spirituele getuigenis van de contrareformatie.

De artistieke kwaliteit is zeer hoog: het barokke interieur is als het ware één beeld geworden. De Sint-Carolus Borromeuskerk trekt jaarlijks ongeveer 10 000 bezoekers. Ben jij de volgende? 

Ontdek de keldergang naar de Ruien

Wist je dat een historische herontdekte keldergang in de Sint-Carolus Borromeuskerk leidt naar het gangenstelsel van de Ruien?

Je kan dit stukje geschiedenis zelf beleven door een bezoek aan de kerk en de Ruien te combineren. Alle infor over deze combi-wandeling vind je hier.

Bezoek het Kantmuseum

In de kerk bevindt zich een unieke verzameling van kostbare kant, gevonden in de vergeten kasten van de kerk.  Je kan de collectie bewonderen in het Kantmuseum (€5 toegang).  De collectie bevat Vlaamse kant uit de zeventiende eeuw met o.a. een fascinerend stuk kantwerk dat het leven van de Heilige Ignatius, stichter van de Jezuïtenorde uitbeelt.  Het doek is maar liefst 9 meter lang.

"Catechisatiekerk met een altaar aan"

Schrijver, priester, kanunnik en stadsarchivaris Floris Prims (1882-1954) maakt in zijn boek 'De Kunst- en Kunstenaarskerks Sint-Carolus Borromeus' een onderscheid tussen een biddende parochiekerk zoals de kathedraal en een didactische kerk, een kerk waar je als het ware leert bidden. "De Sint-Carolus", schrijf Prims, "is een catechisatiekerk met een altaar aan". 

Indrukwekkend schouwspel

Blikvanger in de Sint-Carolus Borromeuskerk  is het oorspronkelijke, nog steeds functionerende mechanisme boven het hoofdaltaar waardoor de schilderijen kunnen worden verwisseld: een indrukwekkend schouwspel! De wissels gebeuren op aswoensdag, paasmaandag en de Nacht van de kerken. Je kan de wissels gratis bijwonen. Meer daarover vind je hier.