Sint-Niklaaskerk

Bijzonder voorbeeld van scheldegotiek

Al van oudsher vormt de Gentse Sint-Niklaaskerk een spiegel van het rijke en dynamische stadsleven dat haar omringt. Eeuw na eeuw en getuigend van een bijzondere dynamiek en snelheid, wist de Sint-Niklaaskerk zich telkens opnieuw aan te passen aan de veranderende noden, visies en artistieke stromingen.

Het gebouw in Scheldegotiek valt in de omgeving onmiddellijk op, voornamelijk door de 76 meter hoge centrale vieringtoren, één van de “3 torens van Gent . Bij het binnenkomen van de kerk wordt meteen duidelijk waarom men ook van de “lantaarntoren” spreekt: de toren verlicht op een natuurlijke wijze de dwarsbeuk en de 17de-eeuwse preekstoel. De preekstoel is versierd met prachtige beeldhouwwerken waar je als bezoeker niet naast kan kijken. Het licht uit de lantaarntoren is een stimulans om in een serene sfeer de "rijkdom" van de kerk verder te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de levensgrote beelden van de apostelen, de verhalende schilderijen en glasramen, de prachtige middeleeuwse gewelfschilderingen,... 

Bezoek deze 4 andere monumentale kerken

Gent telt naast de Sint-Niklaaskerk nog 4 andere monumentale kerken:

Ontdek ze allemaal! 

Erfgoedsprokkel

In deze rijk geïllustreerde publicatie kom je alles te weten over deze bijzondere monumentale kerk en haar fabuleuze kunstschatten.