Slijperij Lieckens

Kempense diamantnijverheid in volle glorie te bewonderen

Op het einde van de 20ste eeuw dreigde de Kempense diamantnijverheid te verdwijnen. Heemkring De Poemp uit Nijlen wilde deze belangrijke geschiedenis niet verloren laten gaan, en publiceerde van 1989 tot 1992 een zesdelig verhaal over het lokale diamantverleden onder de veelzeggende titel ‘Diamant, een schitterend verhaal’.

Het is dezelfde Heemkring die vanaf 1990 ijverde voor het behoud van de Slijperij Lieckens, de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse slijperij uit de wijde omgeving. Vanaf 2004 begon het gemeentebestuur van Nijlen met het behoud van het gebouw, in 2008 werd het erkend als 10.000ste beschermde monument.

Naast het behoud van het materiële erfgoed, investeerde het gemeentebestuur in de mondelinge verhalen van buurtbewoners. Daarbij werd de ambachtelijke en illegale thuisnijverheid belicht.

 

Volg een 'schitterende' rondleiding

Bezoek het diamantcentrum in groep en luister naar alle anekdotes die een gids te vertellen heeft. Kom alles te weten over het diamantverleden van de streek, en geniet aansluitend van een slijpdemonstratie, en een kopje koffie voor de liefhebbers. Reserveer je bezoek op voorhand.

Luister, kijk en vertel

De collectie omvat verschillende geluidsfragmenten en materiële voorwerpen die gebruikt werden in de slijperij. Neem een kijkje in de vaste collectie. Heb je zelf een verhaal te vertellen? Laat van je horen!

Met de klas naar het diamantcentrum

Voor scholen biedt het diamantmuseum een aangepast aanbod aan per leeftijd. Ontdek het op de website.