't Spaans Tolhuis

Historisch tolhuis aan de oevers van de tijd

Het piepkleine Spaans Tolhuis in Oudenburg, langs het Jaagpad van Plassendale naar Brugge, was ooit de toegangspoort van een stevig 17de eeuws fort. Dit bewaakte de oude sluis van Plassendale. Wachtlokaal voor Spaanse soldaten; woning van de commandant; tolkantoor; herberg; huis van de sasmeesters; een laatste aanleghaven voor oude binnenschippers en ijslandvaarder “Berten”: het kleine monument aan de waterkant, de grote tuin en het oude sluizencomplex hebben je heel wat te vertellen.

In 2017 werden Joke & Peter de nieuwe eigenaars. Nu is het een rustpunt voor fietsers, wandelaars, schippers, grote en kleine avonturiers met lichte honger of hevige dorst. Vierhonderd jaar sluizen, forten, kanongebulder, scheepvaart, bewoners en hun verhalen krijgen er een plek aan het water. De restauratie startte eind 2018 en zal drie jaar duren. Vanaf de zomer van 2019 word je er ontvangen vanuit de kelder en de grote tuin.

Rustpunt tijdens een fietstocht

De omgeving van ’t Spaans Tolhuis is ideaal om te fietsen, wandelen, skeeleren of varen. Logeren op de boot en lekker eten kan bij onze buren. Oudenburg heeft nog een pak troeven: breng een bezoekje aan andere monumenten; dompel je onder in de geschiedenis van de Romeinen of snuif de geur van leer en motorolie op in het Oldtimer Motorenmuseum; ontdek de natuur of verken de vaarroutes tussen Plassendale, Brugge, Oostende en Nieuwpoort en gooi je anker uit voor onze deur.

Op stap met je smartphone

Rond het Tolhuis kun je speurend met de smartphone of tablet de buurt verkennen en krijg je alle verhalen en geheimen te zien en te horen (in productie). Over opstandige Oostendenaren, forten, delfwerken, sluizen, scheepvaart, beroemde bezoekers, hevige gevechten, een als soldaat vermomde Ierse heldin, stinkende pruttelende kabeljauwlevers en wonderbaarlijke bruine zeep. Beleef mee het restauratieproces of laat je op sleeptouw nemen door een gids! In de kindvriendelijke tuin kun je wat drinken en smoefelen of je uitleven met één van de reuzespelen.