Tabakfabriek N° 253

Tabaks- en sigarenproductie in Handzame

Tabakfabriek NEOS verwelkomt je in haar klein maar mooi bezoekerscentrum in Handzame, gelegen op de historische site van de tabakfabriek. Luister naar het verhaal van de fabriek en ontdek de geschiedenis van een dorp in evolutie. Je komt in het bezoekerscentrum alles te weten over de rol van tabak en sigarenproductie in de regio.

Cyriel Vandenberghe neemt je virtueel mee door het museum. In 1900 stichtte hij de Tabakfabriek n°253. Tot de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was de fabriek een bloeiend familiebedrijf.  Cyriel vertelt je alles over de rampzalige gevolgen van de oorlogsjaren voor het jonge bedrijf en zijn familie. De firma vond zich na de oorlog vele malen opnieuw uit, en groeide in een snel veranderende wereld uit tot het moderne bedrijf dat het nu is.

Rondleiding in de huidige fabriek

Je kan je bezoek aan het bezoekerscentrum uitbreiden met een bezoek aan de huidige, moderne tabakfabriek.

Interesse? Reserveer je bezoek via toerisme@kortemark.be. 

Verken het dorp

Handzame is een klein dorpje in de provincie West-Vlaanderen, maar er valt verrassend veel te beleven. Breng een bezoek aan cultuurcentrum De Beuk, het Archeologische Museum of het Molenmuseum.

Workshop 'tabak rollen'

Steek je na een bezoek graag de handen uit de mouwen mouwen?  Dan is de workshop tabak rollen iets voor jou! Meer info en reservaties via info@blendid.be 

 

 

Gegidste WOI wandeling in Handzame

 De WOI wandelroute is 3 km lang en toont je de plaatsen in Handzame die tijdens WOI van belang waren. Deze wandeling leid je langs het Handzameplein, de Sint-Hadrianuskerk, Sint-Jan De Deo en de begraafplaats. Je leert er meer over het vliegplein, pionierspark en station die belangrijke ankerpunten waren in Handzame tijdens de oorlogsjaren. 

Meer info en reserveren via toerisme@kortemark.be 
De rondleiding kost € 60.