Van Hauwermeirsmolen

Duurzame meelproductie in 16de-eeuwse molen

Kom in de authentieke Van Hauwermeirsmolen alles te weten over het ambacht van de molenaar! De gepassioneerde vakman vertelt je alle geheimen van de nog actieve molen. Dit unieke gebouw is een erg geliefde plek om mooie foto’s te nemen, te genieten van een openluchtconcert, muziek te maken, of plezier te beleven aan de oever van de Molenbeek.

Vroeger was deze molen een dubbelmolen: een graan- en oliemolen lagen tegenover elkaar aan de oever van de Molenbeek. In de volksmond spreekt men van een stampkot. Hoe oud de molen precies is, weten we niet, maar hij is wel al te zien op een kaart uit 1592. In 2007 werd de watermolen volledig gerestaureerd en sindsdien wordt er weer ambachtelijk meel gemalen van tarwe, gerst, spelt en rogge. Op molensteen gemalen meel is het lekkerste meel dat er is, want daardoor zitten alle delen van de graankorrel er nog in. De molen werkt op waterkracht, daarom is molensteengemalen meel een duurzaam product.

Met je klas naar de molen

Breng een bezoek aan de Van Hauwermeirsmolen met de hele klas en luister naar een spannend verhaal over de zoekgeraakte molenaar, zijn vriendinnetje en de molenheks. Maak op kindermaat kennis met de watermolen, de omgeving en zijn fauna en flora. Voor het secundair onderwijs worden er maaldemonstraties georganiseerd.

Op stap met de adel

De Van Hauwermeirsmolen is de ideale plek voor een spannende teambuilding. Ga één dag mee op stap met de adellijke familie van Louis d’Arenberg en ontdek het mysterie van Sint-Victor. Pas op voor de duivel van Massemen op de wandeling van drie kilometer. 

De Molenbeekvallei is de groene ruggengraat van Wetteren. Je gaat op pad in de omgeving van de molen en ontdekt de prachtige natuur.