20 niet te missen daguitstappen in 2020 / deel 1

2020 wordt het jaar van de originele daguitstappen, van dagjes genieten met de grote G en de allerleukste evenementen samen beleven...benieuwd waar wij je naartoe sturen? Je kan deze lijst gebruiken als jouw bucketlist voor 2020! Vandaag schotelen we jou de eerste 10 aanraders voor. Ein deze week krijg je deel 2 op je bord. Veel plezier ermee!

1. Geniet van de Hamamelisfeesten in het Arboretum Kalmthout

De winterperiode is voor Arboretum Kalmthout een bijzondere tijd. Wanneer de meeste andere tuinen nog in winterslaap zijn, leeft de arboretumtuin helemaal op met de winterbloeiers. De toverhazelaars, Hamamelis is hun wetenschappelijke naam, zijn werkelijk betoverend. Ze bloeien ongeacht koude of sneeuw met gele, oranje en rode bloemen op de kale takken en verspreiden een krachtig maar heerlijk zoet parfum doorheen de hele tuin. De verzameling toverhazelaars is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste en grootste gekende exemplaren. Doorheen de arboretumtuin is een speciale wandelroute uitgestippeld die je langs alle winterbloeiers leidt.

Ontdek de prachtige winternatuur samen met een gids
Elke zondag kun je vanaf 11 uur ieder uur aansluiten voor een geleide wandeling door de arboretumtuin. De rondleiding brengt je langs de toverhazelaars en de andere winterbloeiende planten, en duurt ongeveer één uur. Inschrijven is niet nodig, deelname is inbegrepen in je toegangsticket. Om 14 uur start er ook een wandeling in het Frans. Afspraak aan de vuurschaal!

Meer info over toverhazelaars vind je op www.hamamelis.be

2. Bezoek Jan Van Eyck in Brugge
Van 12 maart 2020 tot 12 juli 2020 in het Groeningemuseum


Deze tentoonstelling is een must-see want ze is volledig gewijd aan twee topstukken van de Bourgondische hofschilder die Brugge rijk is: de Madonna van Joris van der Paele en het Portret van zijn echtgenote Margaretha van Eyck. De expositie laat je kennis maken met Jan van Eyck in zijn Brugse periode en toont door middel van authentieke documenten welke activiteiten de kunstenaar in Brugge uitoefende en waar hij leefde. Technisch onderzoek laat zien hoe de schilder te werk ging met het plannen van zijn schilderijen en hoe hij tijdens het ontstaansproces soms ingrijpende wijzingen aanbracht. Daarnaast focust de tentoonstelling ook op de figuur Joris van der Paelen, die een indrukwekkende carrière maakte aan de pauselijke curie in Rome, in heel bewogen tijden. Hij was getuige van de machtsspelletjes rond de paus en de antipaus, was betrokken bij onderhandelingen rond de honderdjarige oorlog en bij de conciliën. Boeken en brieven die hij als notaris/secretaris van de paus opstelde worden voor het eerst uit de Geheime Archieven van de Vaticaan uitgeleend. Zet de tentoonstelling alvast met stip in je agenda!

3. Breaking Boundaries : De Olympische Spelen van Antwerpen 1920 tot Tokio 2020
Vanaf 20 maart 2020 tot 21 januari 2021


Bezoek dit jaar de bijzondere expo over hoe België 100 jaar geleden met de Spelen van Antwerpen 1920 mede grondlegger was van de Olympische Spelen zoals we die nu kennen.  Ontdek hoe niet alleen ons land maar ook de atleten hun grenzen verlegden tijdens de allereerste Olympische Spelen na wereldoorlog I. Het waren Olympische Spelen met veel ‘eersten en nadien voor altijd’: de allereerste eedaflegging, de allereerste Olympische vlag… Kom alles te weten over de strafste records, de markantste sportfiguren en de grootste doorbraken. We verleggen samen met atleten van toen en nu onze eigen grenzen als Sport- en Olympisch museum.  Zoek je eigen grenzen op en meet je conditie met die van olympische atleten van toen en nu. Een tentoonstelling vol sport en spel voor alle leeftijden.

4. Stroopfeesten in Borgloon
13 april 2020


De Stroopfeesten? Dat is altijd een leuk idee om eens mee te beleven. Het volledie programma is nog niet gekend maar je kan alvast de datum in je agenda zetten om het niet te missen! Er is natuurlijk ook een bezoek mogelijk aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek met een begeleide wandeling rond het stroopverleden van Borgloon.Aanradertje!

5.Geniet mee van de 20ste verjaardag van Erfgoeddag in 2020
Zaterdag 25 en zondag 26 april 2020


Op zaterdag 25 april en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag zijn 20e verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'. Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding. Er valt tijdens het hele weekend iets te beleven. Blijf zeker hier hangen om het volledige programma te weten te komen.

6. Bezoek het Huis van de Europese geschiedenis met als hoogtepunt de tentoonstelling 'FAKE'
Vanaf juni 2020


Altijd al eens het Huis van de Europese geschiedenis willen bezoeken? Bezoek dan zeker eens de tijdelijke tentoonstellingen zoals: "Onstuimige jeugd: opgroeien en Europa van 1945 tot nu" brengt vier generaties jonge mensen in beeld die volwassen werden op keerpunten in het Europese verhaal en is tot eind februari open. Vanaf juni 2020 zal "Fake for Real" te zien zijn die vervalsingen door de geschiedenis heen presenteert met hun historische omstandigheden, de motieven erachter, hun impact en uiteindelijke blootstelling.

Bron foto: Huis van de Europese geschiedenis

7. Doe mee aan de Karaoke Club van Koezio

Ken je Koezio al? Dan is de Karaoke ervaring van Koezio misschien wel een leuke manier om het park te ontdekken. Denk aan een volledig gedecoreerde ruimte in 100% privé premium niveau. En een playlist van 35.000 nummers voor onvergetelijke momenten! Eentje voor je bucketlist in 2020, nietwaar?

8. Dimpnadagen in Geel
10 mei 2020

2020 is een Dimpnajaar! Hou www.dimpnadagen.be zeker in het oog. Daar vind je bijvoorbeeld al het speelschema van GheelaMania. Echt iets dat je niet mag missen dit jaar!

9. Opening van het nieuwe James Ensorhuis in Oostende
19 mei 2020


Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende dit jaar. Dé uitvalsbasis waar hij woonde en werkte vanaf 1917 tot aan zijn dood is in originele staat gebleven, waardoor je het authentieke huis nog steeds kunt bezoeken. Dit Ensorhuis was al open voor het publiek, maar zijn potentieel werd niet ten volle benut. Daarom werden de aanpalende panden, goed voor een extra 690 m², gekocht.Iets om naar uit te kijken dit jaar, dus zet de openingsdatum alvast in je agenda.

10. Ros Beiaard in Dendermonde
24 mei 2020


Op 24 mei 2020 doet het Ros Beiaard opnieuw zijn ronde in de stad van Dendermonde. Wat kan je verwachten? De Ros Beiaardommegang natuurlijk maar ook heel wat randanimatie zodat je er een te gekke daguitstap in Dendermonde van kan maken die dag.

Eind deze week krijg je de volgende 10 uitstappen voor 2020 op je bord. Waar ga jij naartoe? Laat het ons zeker weten via Instagram @riebedebie of laat het ons weten via Facebook.